HIMBER TORTA

Da smo u naziv recepta stavili „torta od malina“ ne bismo mnogo pogrešili, jer himber torta („himbeer“ je malina na nemačkom) zaista i jeste to. Ali, samo po nazivu! Po svemu se drugom razlikuje ovaj slatko-kiselkasti, softani desert, u koji, osim malina, ide i sok od ribizli. Dovoljno da probudi sve receptore za kiselost!

himber torta

Sastojci:

ZA PATIŠPANJ
250 grama brašna
125 grama šećera
2 jaja
125 grama putera
l limun
l00 mililitara mleka
pola kesice praška za pecivo

ZA FIL
2 kašike šećera
300 mililitara mleka
1 kesica praška za puding od vanile

ZA PRELIV
100 grama šećera
1 kesica crvenog žele preliva za tortu
1 litar soka od ribizli
400 grama zamrznutih malina

Način pripreme:

Mikserom mutimo puter i 125 grama šećera. Dodamo 2 jaja i 100 mililitara mleka. Kada se sastojci sjedine, isključimo mikser i dodamo rendanu koru limuna, 250 grama brašna i prašak za pecivo. Sjedinimo smesu i testo prespemo u nauljen kalup. Pečemo 20 minuta na 200 stepeni.

Pripremamo fil tako što u šerpu na šporetu sipamo skoro celo mleko, dodamo 2 kašike šećera i mutimo žicom. U preostalo mleko dodamo prašak za puding, izmutimo žicom i razmekšali puding dodamo u šerpu sa uzavrelim mlekom.

Kada puding dobije potrebnu gustinu, sklonimo sa šporeta i ostavimo da se ohladi. U šerpu na šporetu sipamo skoro celi sok od ribizli, dodamo 100 grama šećera, crveni žele preliv za tortu i mutimo žicom. Razmekšalu smesu dodamo u uzavreli sok. Kada preliv dobije potrebnu gustinu, sklonimo sa šporeta. Ispečeni patišpanj sečemo na 2 jednaka dela. Na prvi deo nanesemo preliv, vratimo stranični deo kalupa i na preliv nanesemo puding od vanile. Stavimo drugi deo kore patišpanja i nanesemo odmrznute maline. U kalup sipamo i crveni žele preliv. Ostavimo tortu da se ohladi, pa pre serviranja odstranimo stranični deo kalupa i isečemo tortu.

Prijatno!