MESTO ZA OPUŠTANJE

Preduzetnik Veljko Galjak vratio se na Kosmet posle rada u Austriji i pokrenuo privatni jezerski turizam u Zubinom Potoku, na veštačkom jezeru Gazivode. Svakog leta je ovde sve više turista, a samo jezero pogodno je za brojne sportske aktivnosti.

 

Veštačko jezero Gazivode u Opštini Zubin Potok, koje je dobilo ime po istoimenom selu, ovog leta je dobro mesto za odmor i uživanje.

jezerski turizam

Svojom lepotom, čistom vodom i okolnim zelenilom koje je takođe čisto i očuvano, privlačno je za odmor. Ovde dolazi veliki broj ljudi iz unutrašnjosti Kosova i Metohije, dolaze i iz drugih krajeva Srbije, a posećuju ga rado i stranci.

Činjenica da je bogato ribom čini ga posebno privlačnim za ribolovce. Ali kako su nedostajali kapaciteti za smeštaj i restorani, Veljko Galjak iz Rezala, sela u samoj regiji oko jezera Gazivode, odlučio je da sagradi restoran, da pokrene posao i to mu je pošlo za rukom.

Rad u Austriji i povratak u zavičaj

Veljko Galjak je školu završio u Zubinom Potoku, u Kovačima i Lučkoj Reci.

„U decembru 1978. godine jezero je već došlo do naše kuće u selu i već je počelo da je potapa mi smo morali da se iselimo. Došli smo u Zubin Potok da živimo, mada je većina naših komšija i rodbine otišla put Srbije u Kragujevac. U Zubinom Potoku sam završio srednju školu usmerenog obrazovanja, a potom odlazim na odsluženje vojnog roka. Zatim sam dosta radio, jer otac sa jednom radničkom platom nije mogao sve sam, a bilo nas je četvoro dece. Godine 1999. otišao sam u Austriju gde sam radio i potom se vratio sa željom da otpočnem privatni posao“, kaže Veljko Galjak i nastavlja:

„Najpre sam radio građevinu, a kasnije i trgovinu. Javila se, međutim, ideja da krenem i sa ugostiteljstvom upravo na jezeru Gazivode, u blizini svog rodnog kraja, i evo to je krenulo. Oženio sam se 2002. godine sa Suzanom koja je ginekolog i imamo sina koji je sa Vukovom diplomom završio osnovnu školu. Napravili smo kuću u Zubinom Potoku i vikendicu u selu Rezala. Hotel i restoran „Jezero“ iznajmili smo od prijatelja koji nije uspeo da ga dovrši. Mi smo to završili, uredili šest soba za prenoćišta koje su uglavnom dvokrevetne i otvorili restoran gde spremamo domaću hranu i raznovrsne specijalitete“, napominje Veljko Galjak, dodajući da u sklopu hotela i restorana „Jezero“ postoji i bar sa pićima za osveženje, sladoledom i slično.

veljko galjak gazivode

Hotel „Jezero“ sa restoranom i Veljko Galjak

Napravićemo dobar posao

„Uslovi za privatni posao su i kod nas ovde odlični. Ne vidim ja da su u Austriji ili negde drugo bolji. Ipak, moram da istaknem da ima brojnih problema u ovom poslu koje ne možemo da rešavamo sami. To je pre svega neprohodnost puta jer se ide od sela Gazivoda do jezera, pošto je put preko brane zatvoren za saobraćaj već duže od godinu dana. Problem je i struja koja nestaje skoro svakodnevno iz nepoznatih razloga! Nikakvu podršku nismo imali ni od koga, ali smo uporni i uveren sam da ćemo napraviti dobar posao. Od otvaranja od danas imamo puno gostiju domaćih i stranaca i verujem da ćemo napraviti dobar posao“, kaže Galjak.

Jezero Gazivode je pogodno i za razne vidove sporta. To je, u stvari njegov najjači adut. Svakog leta sve je više turista, a plaža je sve uređenija. Veljko Galjak je i na to mislio i tome doprineo.

Opština Zubin Potok takođe vodi računa gde će šta da se radi i izgrađuje kada je u pitanju turistička infrastruktura. Projekat Outdoor, koji se realizuje u saradnji sa resorom za turizam SO Zubin Potok, obuhvata i nabavku opreme za jedrenje na vetru i vožnju kajaka, što će, kako se planira, otvoriti mogućnost formiranja udruženja koje će primiti sve one koji su zainteresovani za ovaj vid sporta i rekreacije na vodi.

Izvor: Jedinstvo

Autor: Slavica Đukić