RATNI PODVIG

Vojni novinar Aleksandar Korolenko osvrnuo se na neverovatnu priču kako je jedan sovjetski srednji tenk T-28 smelo sproveo iznenadni napad u nacistima okupiranom Minsku u prvim nedeljama Drugog svetskog rata.

 

Rusija je 10. septembra proslavila Dan tenkista, zvanični praznik posade tenkova, koji je ustanovljen davne 1946. godine u čast dostignuća oklopnih i mehaničkih snaga u Velikom patriotskom ratu.

sovjetski srednji tenk

U svetlu ove proslave, dopisnik RIA Novosti Aleksandar Korolenko napisao je članak o jednoj od najupečatljivijih epizoda herojske tenkovske posade tokom rata: neverovatan napad jednog sovjetskog tenka T-28 u okupiranom Minsku u julu 1941. godine. Bilo je to dvanaestog dana rata na tom prostoru.

Početkom jula 1941. godine, srednji tenk T-28, kojim je rukovodio major Dmitrij Malko, pogođen je u napadu oružanih snaga nacističke Nemačke prilikom povlačenja sa kolonom drugih sovjetskih mehanizovanih jedinica blizu Berezina, oko 90 kilometara istočno od Minska, koji su nacisti okupirali ubrzo nakon početka rata. Motor je oštećen. Malko, iskusan mehaničar, uspeo je da ga popravi, ali je beznadežno završio iza ostatka kolone. Umesto da pokušaju da stignu ostale, oficir i njegova posada odlučili su da odu na zapad u posetu Nemcima u Minsku. Dopunili su municiju u napuštenom vojnom skladištu i T-28 je krenuo zapadno do beloruske prestonice.

Kopnene snage maršala Hansa Guderiana već su napredovale na istok, a usamljeni sovjetski T-28, koji se kretao pored puta, nije privukao veliku pažnju Nemaca, koji su navikli da s vremena na vreme ugledaju „trofejna“ neprijateljska oklopna vozila.

Vatreni proboj

Na putu ka zapadu Malkova posada udarila je na kolonu nemačkih motociklista oko 40 kilometara od Minska, na mostu preko reke Svislah.

„T-28 sjurio se u kolonu pucajući na neprijateljske snage iz topova i iz četiri mitraljeza, posle čega je posada uništila dva nemačka kamiona, oklopno vozilo ’Hanomag‘ i desetine nemačkih vojnika ispred destilerije. Krenuo je ka gradu i uskoro je T-28 pucao na nacističke trupe na ulicama i u parku ’Gorki‘ u kojem je bio vojni logor“, napisao je Korolenko.

„Tokom njihove iznenadne akcije u Minsku, šestorica sovjetskih tenkista uništili su i onesposobili deset neprijateljskih tenkova i oklopnih vozila, četrnaest kamiona i tri artiljerijske baterije. Nemačke trupe pretrpele su teške gubitke od ukupno 360 vojnika i oficira“.

Hrabra posada T-28 vozila je kroz centar Minska pucajući iz svih oružja, pre nego što su Nemci shvatili šta ih je snašlo. Nemački antitenkovski top ispalio je projektil na sovjetski tenk, čiji je prednji oklop amortizovao hitac, posle čega je major Vasečkin uzvratio vatru i uništio top.

Korolenko je napisao da se, nakon što je njihova misija završena, „T-28 umalo probio iz grada, ali ga je na periferiji kod Kalvarijoskog groblja zasula neprijateljska artiljerija. Posada crvenoarmejaca uspela je da pobegne iz zapaljenog tenka“.

Sudbina posade

Članovi posade imali su različite sudbine. Vozač tenka major Vasečkin napustio je vozilo kroz komandni otvor pucajući iz svog TT pištolja pre nego što su ga nacisti ubili. Kadeti Aleksandar Račitski i Sergej (prezime nepoznato) takođe su ubijeni. Kadet Nikolaj Pedan je zarobljen i proveo je četiri godine kao zarobljenik u koncentracionom logoru. Na kraju je oslobođen, ponovo mobilisan, da bi se demobilisao 1946. godine. Kadet Fjodor Naumov se skrivao, a posle se pridružio moćnom beloruskom partizanskom pokretu. Teško je ranjen 1943. godine i evakuisan na istok.

Komadant posade, major Malko uspeo je da pobegne iz Minska i produžio se na istok gde se sreo sa sovjetskim trupama.

„Borio se u tenkovskim trupama do kraja rata, a njegov tenk je zapaljen 16 puta. Dan pobede dočekao je u istočnoj Pruskoj, kao zamenik komandanta tenkovskih jedinica. Tačno tri godine nakon racije, u julu 1944. Malko se našao u oslobođenom Minsku i video je olupinu svog T-28“, napisao je Korolenko.

„Kasnije, u proleće 1945. godine američka kontraobaveštajna služba ispitivala je nemačkog majora Rudolfa Halea koji je zarobljen u rurskoj oblasti. Tokom ispitivanja, major je rekao Amerikancima da je u leto 1941. godine njegova jedinica i kompletna oprema gotovo potpuno razorena nakon iznenadnog pojavljivanja sovjetskog T-28 u Minsku. Američka komanda prosledila je njegovo svedočenje sovjetskim kolegama. Međutim, niko nije verovao pričama tenkiste Dmitrija Malka i nemačkog majora Rudolfa Halea. Tek 1966. godine, kad je Nikolaj Pedan potvrdio priču, Malko je odlikovan Ordenom prvog reda Velikog patriotskog rata“.

Izvor: Sputniknews.com