ODLIČNA PREVENTIVA

Posebna vrsta mandarine, klementina, otkrivena je pre nešto više od 100 godina, a specifična je po tome što nema semena i veoma je svežeg ukusa. Njena posebna prednost je izobilje hranljivih materija, što joj omogućava da deluje preventivno protiv nekih ozbiljnih oboljenja.

 

S jeseni, stižu nam i nove vrste voća, obično južnog i to pomorandže, mandarine, limun, grejpfrut i druge varijacije citrusa.

klementina

Klementina je jedna posebna vrsta mandarine, koja u sebi ne sadrži seme i ukus joj je super svež. Nju je pronašao jedan Alžirac po imenu Klemen Rodije 1902. godine (otuda joj je i naziv).

Međutim, postoji i mišljenje da klementina potiče iz Kine, jer je ona veoma uobičajena voćka koja se može svakodnevno naći na stolu prosečnih Kineza. Danas se ona masovno gaji širom sveta i popularna je na većoj teritoriji planete.

Naravno, klementina se ne konzumira samo u svežem stanju, već se prerađuje u određene proizvode kao što su džem, osvežavajući napici, suvo ili konzervisano voće.

Kao i ostalo citrusno voće, tako je i klementina veoma bogata hranljivim sastojcima. Osim opštepoznatog vitamina C, tu su i proteini, minerali, vlakna, ugljeni hidrati, masti i pregršt drugih vitamina (A, D, K, E, B6 i B12).

Klementina je takođe i odličan izvor antioksidanata koji funkcionalno napadaju i uništavaju slobodne radikale. Zbog toga je klementina odlična za regeneraciju i revitalizaciju telesnih ćelija, čime se poboljšava čovekov imunitet.

Svojim hranljivim materijama, klementina čoveku obezbeđuje odličan kvalitet kože, odgovarajući balans kiselina u telu, pospešuje umne aktivnosti, smanjuje nivo holesterola, održava telesnu težinu, ublažava digestivne probleme…

Osim navedenih zdravstvenih svojstava klementine, moguće je navesti pet bolesti na koje je moguće preventivno delovati konzumiranjem ove sjajne voćke.

Prevencija raka

Vitamin C u klementini prepun je antioksidanata. Ove esencijalne materije veoma su važne za pospešivanje čovekovog imuniteta, jer suštinski sprečavaju poremećaje ćelija usled delovanja slobodnih radikala. Ovakva svojstva koja poseduje klementina nimalo nisu zanemarljiva, jer izlaganje tela slobodnim radikalima deluje pogubno za čoveka, pošto usled slabljenja imuniteta organizam postaje podložniji za nastanak raka i brzog širenja maligne bolesti.

Prevencija moždanog udara

U najvažnije elemente koji se nalaze u klementini ubrajaju se minerali, a među njima to su cink, magnezijum i kalcijum. Sve ove prirodne supstance mogu aktivno da deluju pri smanjenju rizika od eventualnog moždanog udara. Ovakve osobine imaju i druge citrusne voćke poput narandže ili grejpfruta, pa je preporučljivo da se bilo koja od njih konzumira kako bi delovale kao preventivno sredstvo od nastanka moždanog udara.

Prevencija srčanog udara

Osim što klementina zdravsteno deluje na sprečavanje nastanka moždanog udara, ona to isto čini i kada je reč o srčanom udaru. Plod ove voćke pun je kalijuma, mienerala koji čuva zdravlje srca, podstiče bolju cirkulaciju krvi i oslobađa je od viška nagomilanog holesterola. Jedna do dve klementine dnevno obezbediće da iznenadni infarkt bude više od neprijatnog iznenađenja.

Prevencija gestacijskog dijabetesa

Gestacijski dijabetes nastaje kada hormoni u toku trudnoće ometaju sposobnost tela trudnice da koristi insulin kao hormon koji pretvara šećer u energiju. Nije retkost da trudne žene često pate od ovog tipa dijabetesa, a ova bolest može biti veoma opasna jer jednako ugrožava zdravlje i trudnice i bebe. Da bi se to sprečilo, konzumiranje klementina tokom trudnoće zaista može pomoći, jer ovo voće u sebi ima nizak nivo prirodnog šećera koji je sasvim dovoljan za ishranu u periodu drugog stanja. Zbog ovih svojih specifičnih svojstava, klementine su više nego preporučljive u ishrani budućih majki.

Prevencija kamena u bubregu

Poslednja, ali ne i najmanje bitna preventivna zdravstvena korist klementine je da sprečava pojavu kamenja u bubrezima. Redovno konzumiranje ovog južnog voća dobija se takva korist od minerala i vitamina da postižu ravnotežu soli kristala u bubrezima i uništavaju ih pre nego se pretvore u kamenje. Posebno se preporučuje potrošnja klementina na prazan želudac kako bi se sprečilo javljanje gasova.