HILJADU DUŠA NA MALOM MESTU

Afričko ostrvo Migingo jedno je od najgušće naseljenih na svetu, dok je susedno ostrvo Usingo, koje je i znatno veće, sasvim prazno. Zbog čega stanovnici Miginga ne žele da se presele na komšijsku teritoriju?

 

Iako na afričkom ostrvu Migingo službeno živi 131 osoba, neslužbeni podaci otkrivaju da ih je čak 1.000 na svega 2.000 kvadratnih metara, kolika je površina ostrva.

migingo

Ostrvo je bilo praktično nenaseljeno sve do ranih devedesetih, kad su na njega navodno došli kenijski ribari Dalmas Tembo i Džordž Kibebe, a njih je privukao bogat ulov koji su tamo redovno imali.

Uskoro su počeli da stižu i drugi stanovnici, te je borba za prostor na ovom, ribom bogatom području, započela.

Problematična teritorija

Migingo se nalazi na jezeru Viktorija u Africi, između Kenije i Ugande. Tehnički, ostrvo je na kenijskom području, ali vlasti Ugande tvrde da su ribari lovili na teritoriji Ugande. Ovaj afrički „mini rat“ dosegao je svoj vrhunac 2008. godine, kada je Uganda poslala vojsku na Migingo da evakuiše kenijske ribare i zauzme ostrvo. Tenzije su se osećale sve do 2016. godine, kada su dve zemlje napokon postigle dogovor da obe ubiru poreze i šalju vojnike da brane ostrvo od pirata.

Susedno ostrvo je prazno

Ono što je najzanimljivije u celoj priči jeste da se tik uz ostrvo Migingo nalazi potpuno nenaseljeno, mnogo veće ostrvo Usingo. Legenda kaže da na ostrvu Usingo živi demon, pa se ribari boje tamo da žive. Uz to, Migingo je dobro čuvano od pirata, dok su na Usingu napadi znatno češći.

Lokalci tvrde da napadi pirata nisu toliko česti i da im se „tek jednom mesečno dogodi da ih pirati presretnu i uzmu ribu i gorivo“. Na Migingu su svi zajedno i manja je šansa da će pirati napasti toliku skupinu ljudi. Sigurnije im je da žive tamo nego na osami preko puta, na ostrvu Usingo.

Izvor: Sputniknews.com