BASMATI PIRINAČ

Indijski Basmati pirinač dugog zrna čuven je po svom jedinstvenom mirisu i ukusu. Prilog: kako se sprema Basmati riža

 

Basmati pirinač se tek od skoro pojavio na našem tržištu. Pirinač stiže iz Indije. Dosta je skuplji u odnosu na druge vrste pirinča i priznajem pojma nisam imao o njemu. Zapravo nisam ni čuo da postoji. To je pirinač dugog zrna i ima karakterističan miris i ukus.

Kako se sprema Basmati pirinač riža

Ne bih znao za njega sve dok mi poznanica, lekar tradicionalne indijske medicine Ajurvede nije rekla i preporučila da samo njega konzumiram. Podučila me je da „bio“ – organski Basmati pirinač ima sledeća svojstva:

– ne podiže šećer u krvi (jedan od retkih pirinača koji su prihvatljivi za dijabetičare) jer ima skoro duplo manje skroba od običnog pirinča

– nije modifikovan za razliku od svih ostalih pirinača. Basmati je stara vrsta pirinča iz Indije, ima nekoliko varijateta, to jest prirodno selekcionisanih hibrida ali nije GMO. Zato ne izaziva alergije i ostale nus pojave

– nema glutena u sebi, nema holesterola u sebi

– ima specifičan i prijatan miris i jak i lep ukus za razliku od ostalih vrsta pirinča. Miris je nešto što stvarno prvo primetite kod Basmatija.

Podučila me je da Basmati pirinač deluje na telo tako što ga čisti od „nečistoća“ i sluzi koja se vremenom skuplja u telu usled loše ishrane. Naterala me je da 7 dana jedem samo Basmati pirinač sa malo povrća i uljem susama. Bilo je to prijatno iskustvo i priznajem da nisam bio gladan jer Basmati riže ne diže šećer i insulin u krvi, pa samim tim ni apetit vam ne raste.

Ajurvedski doktor mi je preporučio i da hleb zamenim sa Basmati pirinčem i da od sada pa na dalje kao prilog hrani koristim samo Basmati rižu a ne hleb, peciva, kačamak, testenine, kukuruz, krompir. Naravno, to je sve vezano za moje doše (energije tela) i njihovo stanje, što je drugačije od osobe do osobe, pa ne treba kopirati moj slučaj, jer nekome možda pirinač ne odgovara kao hrana.

Kako sam se uverio u to da meni Basmati riža prija, odlučio sam da saznam još ponešto o njemu.

Pre svega, ima nekoliko činjenica:

– Proizvodi se samo u Indiji i Pakistanu, skoro 70% u Indiji i 30% u Pakistanu

– Njegovo ime znači Bas – aroma, Mati – pun, u prevodu „pirinač pun arome“ 

– Skuplji je i cenjeniji od većine pirinača

– Popularan je u Indiji i na Srednjem istoku zbog ukusa

– Mora opreznije i sa manje vode da se kuva jer manje upija vode od običnih pirinača

– Ima puno falsifikata Basmatija – mešaju originalni Basmati sa sličnim pirinčom dugog zrna koji nema miris i ukus Basmatija. Zbog toga se originalni Basmati sertificira sa znakom koji garantuje da je u kutiji pirinča pravi Basmati

– Kod nas ima da se nadje u DM-u Bio Basmati brown pirinač

– Ima u Metrou i na drugim mestima beli Basmati

– Princ Hans Adam od Lihenštajna je preko svoje američke firme RiceTec pokušao da prisvoji patentna prava na Basmati pirinač, kao da je njegova firma izmislila Basmati, što je izazvalo medjunarodni skandal i diplomatsku borbu izmedju Indije i SAD oko ove neverovatne bio piraterije. To bi bilo kao kada bi se neka hi tech kompanija iz Amerike pojavila i pokušala da patentira papriku Kurtovku, jer to niko nije uradio. Izgubili su slučaj, srećom po slobodni svet.

– Manje je lepljiv od običnog pirinča jer ima manje skroba u sebi i ne raspada se tako lako

– Po mom skromnom mišljenju nije za sutlijaš, jer ima jak ukus i miris, a nije ni za sarmu jer manje upija vode, ali je za Rizi bizi, za pilav i kao običan pirinač super. Volim ga!

Probajte Basmati pirinač, meni se dopada jer nije skrobast pirinač nalik na druge sorte.

Kako se sprema Basmati pirinač

Ova vrsta pirinča se sprema slično običnom pirinču ali ima par detalja, pre svega traži manje vode i manje ima skrobne vode u sebi, pa se ne lepi. U prilogu je jedan video prilog da vidite kako se pravilno sprema Basmati riža.

 

Zlatko Šćepanović