NEGOTINSKA PASTRMAJLIJA

Pastrmajlija ili pastrmalija je poznato makedonsko tradicionalno jelo, koje izgledom podseća na duguljastu picu, ali je, po mišljenju onih pravih gurmana, ona još ukusnija i bolja. Postoji nekoliko varijanti ovog specijaliteta, a mi smo odabrali provereni recept sa područja makedonske varošice Negotino, koja leži na reci Vardar.

pastrmajlija

Sastojci:

1 kilogram brašna
800 grama svinjske krtine
5 jaja
2 kašike mešavine začina
1 sveži kvasac
3 kašike mlevene crvene ljute paprike
nekoliko feferona
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Meso iseckamo na kocke, stavimo u dublji sud, začinimo mlevenom crvenom paprikom, poprskamo mešavinom začina i pobiberimo. Dodamo ulje i promešamo kako bi meso upilo začine.

U sud sa 500 mililitara mlake vode dodamo sveži kvasac i mešamo da se kvasac raslopi. Dodamo ulje i promešamo. Brašno posolimo i u sud sa brašnom dodamo rastopljeni kvasac. Dodamo i 100 mililitara ulja, a po potrebi dodajemo vodu. Mešamo kašikom dok ne dobijemo srednje tvrdo testo. Potom mesimo testo na nabrašnjenoj radnoj površini formirajući loptu. Ovako pripremljeno testo stavimo u dublji sud i ostavimo oko 30 minuta da naraste.

Na nabrašnjenoj površini razvučemo testo i sečemo na 4 jednaka dela. Oklagijom formiramo duguljaste forme. Premažemo uljem tepsiju pa stavimo dve duguljaste forme. Potom na testo nanesemo meso. Polupamo 4 jaja, posolimo i mutimo žicom za mućenje. Kašikom uzmemo od izmućenih jaja i nanesemo na pastrmajlije. Pečemo 30 minuta na 220 stepeni.

Kada su gotove, poređamo pastrmajlije na činiju, preko njih stavimo poneku feferonu i onda su spremne za posluženje.

Prijatno!