NADAHNUĆE S EKRANA

Svašta nešto oko nas može da nam posluži kao inspiracija za putovanje. Koliko smo samo puta pogledali neki film i bili očarani krajolikom u kom je snimljen. Ovo je naš izbor od pet najinspirativnijih ostvarenja koja prosto mame da se koferi što pre spakuju!

 

Filmski režiseri redovno putuju sa ciljem da pronađu što spektakularnije, misterioznije i intrigantnije lokacije. Pejzaži iz snova su raj za naše oči.

inspiracija za putovanje

Sigurno je da će narednih pet filmova podstaći da posetite bar jednu od ovih fantastičnih turističkih destinacija i u njoj uživati svim svojim čulima.

„Kum“Sicilija

Film Kum je poznata kriminalistička drama u režiji Frensisa Kopole. Poznato je da su glavni akteri u prvom delu ove trilogije Marlon Brando, Al Paćino i Robert Duval. Kopola je bio na odmoru u Siciliji i došao je na ideju da dovede filmsku posadu i da tu snime film. Tako su mala sela Savoka i Forca d’agro postala deo holivudske istorije.

Savoka i legendarni bar Viteli i crkva u kojoj se venčao Korleone i danas su popularni zbog scena iz ovog popularnog filma. Možete i prošetati po selu baš kao što je šetao i Korleone kada se udvarao Apolini.

Ukoliko se odlučite da idete tragovima ovog filma nemojte zaobići ni gradić Korleone, rodno mesto slavnog Al Paćina. U drugom delu filma Kum Vito i drugi likovi u više navrata posećuju ovaj grad. Znamenitosti mesta su Crkva Bogorodice, crkva i manastir San Salvatore i crkva Adolorata.

tajland film

„Plaža“Tajland

Glavni protagonista filma Ričard (koga tumači Leonardo DiKapiro) je upoznao francuski par dok je putovao po Aziji. Čuli su glasine o tajnom ostvru, raju na zemlji i odlučili su da ga pronađu.

Najlepša lokacija u filmu je spektakularna Maja bej plaža na ostrvu Koh Faj Faj Li. Ostrvo je zaklonjeno sa visokim liticama od 100m na tri strane. Krase ga i svilenkasto beli pesak, tirkizno more sa podvodnim koralima i bezbroj palmi. Ovaj film će vas naterati da već sada počnete da pakujete kofere.

dubai film

„Zvezdane staze: Izvan granica“Dubai

Najveći broj lokacija u ovom filmu snimljen je u Dubaiju, najvećoj turističkoj atrakciji na svetu. Izvršni producent filma Džefri Černov je izjavio da je došao da traži budućnost i pronašao je upravo u Dubaiju. Ova pustinja je postala arhitektoski raj jer se u njoj zidaju najviše zgrade na svetu. Najviša zgrada na svetu nalazi se upravo u Dubaiju – Burdž Kalifa. Ni hotele ne treba zaobići. Burdž Al Arab je hotel sa čak 7 zvezdica. U šoping centrima nema brenda koji ne možete pronaći. Dubaji je smešten na obali Persijskog zaliva pa možete uživati i na prelepim plažama. Ne smete propustiti uživanje na ovoj izvanrednoj egzotičnoj destinaciji.

azurna obala film

„Držite lopova“Azurna obala

Držite lopova je Hičkofov film sa Keri Grantom i Grejs Keli u glavnim ulogama. U filmu su korišćene autentične lokacije u Francuskoj i one igraju bitnu ulogu u filmu. Grejs Keli se oduševila tvrđavom gde je snimljena scena spektakularne maskarade. Čak se i nedugo kasnije preselila tamo i udala za princa.

Azurna obala na jugu Francuske obiluje živopisnim selima, muzejima, spomenicima, modernim odmaralištima, bogatim umetničkim nasleđem. Nica je glavni grad Azurne obale. Ona ima jednu od najdužih plaža na francuskoj rivijeri. Privlačni Kan pleni svojim peščanim plažama, marinom sa jahtama, elegantnim hotelima, restoranima i, naravno, čuvenim šetalištem Kroaset. Šetalište je puno tropskog cveća i imaćete utisak kao da ste u samom raju. Ovde se nalazi i Srpska ulica kojom morate prošetati. U Monaku posetite glamurozni Monte Karlo, aveniju De la Kosta, Operu de Monte Karlo, Prinčevu palatu, botaničku baštu, muzej. Za ljubitelje romantike Azurna obala je pravi izbor.

beč film

„Pre sumraka“Beč

Itan Hok i Džuli Delpi su glavni junaci ove romantične ljubavne drame. Mladi Amerikanac je u vozu upoznao Francuskinju i ubedio je da siđu u Beču. Šetali su po gradu zajedno. Posetili su najzavodljivije znamenitosti Beča: Veliki točak, crkvu Marija am Geštade, Dunavski kanal. Itan Hok je čak recitovao pesmu na balkonu Albertine (muzeja u Beču).

Beč je zlatna evropska prestonica u koju biste se uvek nanovo vratili. Osim lokacija koje se pojavljuju u filmu vredi obići i katoličku katedralu Svetog Stefana, dvorac Hofbrug, Trg junaka, Crkvu Svetog Petra, dvorac Šenbrun.

Autor: Marina Puzić