BEG OD BOLESNOG NACIONALIZMA

Pismo Splićanina Maria Vujevića, nautičara koji je odlučio da ode iz svoje domovine Hrvatske, odjeknulo je širom regiona. U svojoj oproštajnoj reči, Vujević kaže da odlazi tamo gde će deklarisani fašisti biti u zatvorima.

 

Dok većina odlazi u tišini, pozdravljajući se samo sa svojim najmilijima, nautičar iz Splita Mario Vujević je današnjoj Hrvatskoj i njenim političkim kormilarima, napisao svojevrsno oproštajno pismo.

pismo splićanina

Na pitanje zašto napušta rodnu zemlju i voljeni Split, on je kratko odgovorio: Odlazim što dalje od fašizma i opšte atmosfere straha!

Mariove reči sa Fejsbuka prenosimo u celosti:

Odlučio sam da uskoro odem tamo gde ne žive verski fanatici koji s mrtvacima po ulicama terorišu sopstveni narod. Odlučio sam da odem tamo gde rodoljubi i ratnici ne ucenjuju svoj narod i državu 22 godine posle rata, tražeći nove privilegije.

Želim da živim u građanskoj državi u kojoj će deklarisani fašisti za promovisanje istog biti u zatvorima.

Želim da živim u državi u kojoj vera i veronauka postoje samo u crkvama gde im je i mesto. Veri kažem jedno veliko ne na ulicama, u školama i javnim ustanovama.

Ne želim da gledam šovinističke siledžije koji traže Srbe i Hrvate antifašiste samo da im naude. Hrvatski čovek će se probuditi tek kad ruka fašizma zakuca na njegova vrata. Ali, onda je već kasno.

Želim da živim multikulturalnost 21. veka, a u bolesno nacionalističkoj državi to je nemoguće. Hrvatska postaje verski rezervat i ubrzo možemo da očekujemo sveštenike kao voditelje Dnevnika, a teologe kojima je zemlja i dalje ravna ploča da predaju filozofiju.

Degeneričan je uticaj crkve na civilno društvo, i njihov pokušaj da realnost i stvarnost zamene maglovitim bajkama i smišljenim lažima.

I zato ću ubrzo Hrvatskoj reći zbogom. Još je malo ostalo do kompletne vladavine klerofašizma. Želim da se budim tamo gde ne postoje Plenković, Kitarović, Markić, Hasanbegović, Bozanić i Marko Skejo.

Tamo gde vlada demokratija, a ne klerofašistički režim. Tamo gde postoji budućnost bez fašista u svim strukturama vlasti. Želim da se moje dete budi daleko od ustaša i zločinaca koji sanjaju novi Jasenovac i Staru Gradišku.

Mario Vujević završava i knjigu koju će uskoro objaviti.

Izvor: Facebook