ISTRAGA O KRČENJU ŠUMA

Nelegalni kakao se u lancu snabdevanja meša s „čistim“ zrnima, što znači da bi popularne čokoladice mogle sadržati „prljavi“ kakao, pošto je svetska čokoladna industrija kriva za katastrofalno uništavanje prašuma gde se proizvodi kakao.

 

Trgovci koji prodaju kakao za brendove „Mars“, „Nestle“, „Mondelez“ i druge velike kompanije, trguju proizvodom koji je nelegalno uzgajan u zaštićenim oblastima Obale Slonovače, gde su površine pod prašumama smanjene za više od 80 odsto od 1960. godine.

popularne čokoladice

Nelegalni kakao se u lancu snabdevanja meša s „čistim“ zrnima, što znači da bi „Mars“ čokoladice ili „Milka“ čokolade mogle sadržati „prljavi“ kakao, pošto više od 40 odsto kakaoa u svetu dolazi iz Obale Slonovače, navodi „Gardijan“.

U tekstu se navodi da su novinari tog lista putovali Obalom Slonovače i zabeležili račišćavanje prašuma radi plantaža kakaoa – sela i poljoprivrednici su zauzeli nacionalne parkove koji bi trebalo da budu zaštićeni, dok zvaničnici zaduženi za očuvanje životne sredine primaju mito da ne kontrolišu snabdevanje kompanija koje ne interesuje poreklo kakaa.

„Mars“, „Mondelez“ i „Nestle“, kao i trgovci „Kargil“ i „Beri Kalbo“ nisu negirali optužbe da je kakao zasađen sa obešumljenih površina prošao kroz njihov lanac snabdevanja, mada svi navode da rade naporno da u njihovim proizvodima ne bude kakao koji je „prljav“.

Oko dva miliona poljoprivrednika u pojasu od Sijera Leonea do Kameruna, proizvede oko 70 odsto ovog proizvoda, a Obala Slonovače i Gana su dva najveća svetska proizvođača, dok su istovremeno i najveće žrtve deforestacije.

Sve veća potražnja u svetu za čokoladom znači da, ako se ništa ne preduzme, do 2030. više neće biti šume u Obali Slonovače, navela je ekološka organizacija „Mighty Earth“, koja je objavila istragu o krčenju šuma zbog čokolade.

Naučnici kažu da je kakao „čudovište koje će samo sebe uništiti“. Poljoprivrednicima će na kraju nedostajati drveće koje seku i spaljuju, pošto njihova senka štiti kakao biljke tokom sušnih sezona, koje postaju sve intenzivnije zbog krčenja šuma.

Velike kompanije su navele da su svesne problema deforestacije radi proizvodnje kakaoa i kažu da su posvećene rešavanju problema.

Predstavnik kompanije „Mars“ je rekao da oni želi da „pronađu najbolji načina da se okonča krčenje i uništavanje šuma u globalnom lancu snabdevanja kakaom“, ali i je dodao da je održivi kakao preveliki izazov za svaku kompaniju pojedinačno, zbog čega se „Mars“ udružuje s ostalima u industriji kako bi problem bio rešen.

„Nestle“ je naveo da se „protivi uništavanju prašuma i tresetišta širom sveta“, jer smatra da je to jedan od najvećih ekoloških izazova s kojim se svet suočava.

Predstavnica „Mondeleza“, koji između ostalog pravi „Milka“ čokolade, rekla je da ta kompanija aktivno radi na sprečavanju deforestacije.

Kompanija „Herši“  je navela je da im je cilj da do 2020. koriste sto odsto održivog kakaa, dok je trgovačka kompanija „Bari Kalbo“ navele da žele da do 2025. prodaju samo kakao koji nije s obešumljenih površina.

Izvor: Agencije