ŽRTVA PREVARE

Da je između naivnosti i gluposti tanka linija svedoči priča Dženifer Čen, koju je zahtev za prijateljstvo na Fejsbuku „olakšao“ za skoro 600 hiljada dolara! Nema sumnje da je Dženifer u celoj priči ispala veoma naivna, ali njena situacija je odlično upozorenje za sve koji su takvog karaktera.

 

Dženifer Čen prihvatila je zahtev za prijateljstvo na Fejsbuku. Godinu dana kasnije taj „klik“ koštao ju je skoro 600 hiljada dolara.

zahtev za prijateljstvo

Novi „prijatelj“ predstavio se kao doktor Frenk Harison, ortopedski hirurg iz Amerike, a zapravo, reč je o profilu koji koristi tim prevaranata.

Na fotografiji, koju su prevaranti koristili, bio je stručnjak za smanjenje težine doktor Gart Dejvis. On je obavestio korisnike društvenih mreža o postojanju lažnih profila sa njegovom fotografijom.

Lažni doktor Harison pisao je Čen da planira da se preseli u Australiju i da želi da je upozna. Ona je novinarima ispričala i da je nakon toga dobila poziv od njega.

„Rekao mi je: ‘ja sam na aerodromu u Kuala Lumpuru, u nevolji sam’. Ja sam ga pitala o kakvom problemu je reč, rekao je: ‘Nosim milion i po dolara, misle da imam previše novca kod sebe. Molim te pomozi mi’“.

Nakon toga usledio je poziv od žene koja je tvrdila da radi na carini, da bi Čen zatim bila ubeđena da plati „kaznu“ od 3.000 dolara kako bi mu bio dozvoljen prolazak sa tolikim novcem, piše Indy100.

„Ispričala mi je stvari koje zvuče istinito. Zaista sam joj poverovala“.

Provera je ubrzana. Uskoro su prevaranti tražili veće sume novca sa različitim izgovorima. U roku od šest meseci uspeli su da nagovore Čen da izvrši 33 uplate.

„Devojka je rekla da će mi novac biti vraćen, jer će mu sa carine biti vraćen novac. To me nije trglo. Nisam shvatala da su oboje prevaranti. Takođe sam se plašila da ispričam mužu. Na kraju sam morala da mu kažem da sam napravila veliku grešku“.

Do tada je već dala celu svoju ušteđevinu – 571.000 dolara, odnosno, 473.000 evra. Njen suprug ispričao je novinarima da su lopovi osetili njenu naivnost.

„Oni svoje mete biraju na osnovu informacija koje dobiju putem Fejsbuka. Imaju čitav tim u kome svako ima različite uloge kako bi uspeli da manipulišu emocijama žrtve“, ispričao je njen muž.

Izvor: B92.net