SILVESTER KOLAČ

Pretpostavljamo da je Silvester kolač dobio ime po svom izumitelju, pa ako je tako, mora da se tom tipu jelo nešto mnogo slatko, a nije imao baš puno vremena. Plazma, suvo grožđe, orasi i žele bombone – zvuči kao da je ispraznio sve police iz kuhinje i stavio sve to u ovaj, moramo priznati, izvanredni kolač!

silvester kolač

Sastojci:

8 jaja
3 oblande

PRVI FIL:
250 grama šećera
250 grama margarina
100 grama suvog grožđa
100 grama žele bombona

DRUGI FIL:
300 grama mlevenog plazma keksa
100 grama seckanih oraha
100 grama suvog grožđa
100 grama žele bombona
250 grama šećera

Način pripreme:

Pripremamo prvi fil tako što polupamo jaja i odvojimo belanca od žumanaca. Mutimo žumanca mikserom i postepeno dodajemo šećer. Mutimo dok se šećer ne rastopi. Potom stavimo da se kuva na pari. Sklonimo sa šporeta kad krem dobije potrebnu gustinu i ostavimo da se ohladi. U ohlađeni krem dodamo margarin i izmutimo mikserom. Potom u sud dodamo suvo grožđe. Žele bombone sečemo na parčiće, dodamo u sud i sjedinimo sastojke kašikom.

Priremamo drugi fil tako što mikserom mutimo belanca i postepeno u sud dodajemo šećer. Kad dobije potrebnu čvrstinu, isključimo mikser i dodamo mleveni plazma keks, orahe i suvo grožđe. Žele bombone sečemo na parčiće, dodamo u sud i mešamo kašikom dok se fil ne sjedini.

Stavimo prvu oblandu na dasku za sečenje, sa okrenutom glatkom stranom nadole. Na oblandu nanesemo prvi fil i razmažemo. Na fil nanesemo drugu oblandu i prefilujemo drugim filom. Na fil stavimo treću koru, sa glatkom stranom nagore. Pritisnemo rukama da se zalepe sve oblande. Preko nanesemo preostali drugi fil i onda ostavimo kolač da se stegne, posle čega ga sečemo na parčiće. Po ukusu, kolač je moguće ukrasiti žele bombonama.

Prijatno!