HEROJSKA ODLUKA

Sovjetski oficir Stanislav Petrov, koji je sprečio nuklearnu krizu između SSSR-a i SAD, a koja je mogla da preraste u treći svetski rat tokom 80-ih godina, preminuo je u 77. godini. Odluka koju je Petrov svojevremeno doneo možda je sprečila da Hladni rat preraste u armagedon.

 

Stanislav Petrov je tog 26. septembra 1983. godine bio na dužnosti na radaru za rano upozoravanje u bunkeru u blizini Moskve, kada je na ekranu video raketu kako leti ka Sovjetskom Savezu.

stanislav petrov

Stanislav Petrov

„Kada sam prvi put video alarm, ustao sam iz stolice. Svi moji podređeni bili su zbunjeni, pa sam počeo da glasno izdajem naređenja kako bismo izbegli paniku. Znao sam da moja odluka može da ima velike posledice“, rekao je Petrov za RT.

„Sirena se oglasila drugi put. Ogromna krvavo crvena slova pojavila su se na našem glavnom ekranu, pisalo je START. Pisalo je da su lansirane još četiri rakete“, govorio je Petrov.

Od trenutka kada su bojeve glave lansirane, Kremlju je ostalo samo pola sata da odluči da li da pritisne crveno dugme u znak osvete, a Petrovu je ostalo 15 minuta da odluči da li je pretnja stvarna i da to javi svojim komandantima.

„U svojoj udobnoj fotelji osećao sam se kao u tiganju, a kolena su mi zaklecala. Činilo mi se da ne mogu ni da ustanem. Toliko sam bio nervozan kada sam doneo odluku“, ispričao je Petrov.

Petrov je znao da bi u slučaju pravog napada Amerika krenula u totalnu ofanzivu, pa je svojim šefovima rekao da je alarm uključen zbog kvara u sistemu.

„Priznajem, bio sam uplašen. Znao sam kolika mi je odgovornost na vrhovima prstiju“, kaže Petrov.

Kasnije je otkriveno da su sovjetski sateliti pogrešno protumačili odsjaj sunca na oblacima kao američke rakete. Njegovi nadležni su kažnjeni zbog kvara u sistemu, a sam Petrov nije dobio nikakvu pohvalu.

„Moji šefovi su preuzeli krivicu, ali nisu hteli da priznaju da je bilo ko uradio nešto ispravno“, rekao je Petrov.

Incident je čuvan kao strogo poverljiva tajna duže od 10 godina. Čak i Petrovljeva žena Raisa, koja je umrla 1997. godine, ništa nije znala o ulozi svog muža u izbegavanju nuklearnog rata.

Ćutanje je prekinuto 1998. godine, kada je general pukovnik Jurij Votincev za nemački tabloid „Bild“ ispričao sve o tihom herojstvu Stanislava Petrova.

„Kada su ljudi počeli da mi govore da se o meni piše kao o heroju, bio sam iznenađen. Nikad o sebi nisam razmišljao kao o heroju — na kraju krajeva, ja sam samo radio svoj posao“, rekao je Petrov.

Izvor: Sputniknews.com