OSTRVO EGINA I SVETI NEKTARIJE 

Kako se dolazi do ostrva Egina pored Atine u Grčkoj gde je Sveti Nektarije Eginski čudotvorac i njegove svete mošti. Plaštanica Svetog Nektarija

 

Ostrvo Egina i Sveti Nektarije Eginski nas dozivaju na put u potrazi za čudom isceljenja.

Prekoputa Atine i Pireja na nekih 30 km udaljenosti nalazi se ostrvo Egina. Ostrvo Egina je srednje veliko ostrvo, prečnika 7-8 km, ima par sela na njemu i glavnu luku i istoimeno mesto Egina sa par hiljada stanovnika.

Manastir Svete Trojice Egina i Sveti Nektarije Eginski

Manastir Svete Trojice i nova crkva na ostrvu Egina gde su mošti Svetog Nektarija Eginskog

Ostrvo je čuveno po Svetom Nektariju Eginskom, svešteniku grčke pravoslavne crkve koji je na tom ostrvu služio, gde se i upokojio 1920 godine. Svete mošti Svetog Nektarije Eginskog (netruležni zemni ostaci) su se proslavili širom sveta zbog blagodati da leče teške bolesti i djavoimane, a posebno obolele od kancera.

Puno ima svedoka i zapisa o čudima a mi smo o tome saznali kada nam je priču o jastučnici Svetog Nektarija koja je izlečila devojčicu od leukemije ispričala naša prijateljica.

Druga stvar po čemu je ostrvo Egina čuveno su pistaći, na ostrvu se gaje odlični pistaći. Tu smo prvi put videli kako izgleda drvo pistaća, nalik na kajsiju. Pistaći ne rastu na žbunu kako smo mislili.

Ostrvo Egina mapa ostrva i Sveti Nektarije Eginski

KAKO SE STIŽE DO EGINE

Prvo morate stići do Atine na neki način, avionom, autobusom, kolima. Do ostrva Egine se stiže trajektom ili hidrogliserom iz atinske luke Pirej Odete do luke Pirej, potražite ulaz u luku pod nazivom Gate 8 (ulaz 8), tu možete i da se na marini parkirate, parking je besplatan, pa na obližnjim kioscima kupite kartu za brod trajekt (cena je 10 eura) ili hidrogliser (karta je 15 e) i u prvom slučaju ste za sat i po vremena na Egini a u drugom slučaju vas gliser vozi brže i za 45 minuta ste tamo.

Brodovi za Eginu idu na svakih sat vremena tako da kad god dodjete brzo ćete uću u brod.

Vožnja brodom je daleko lepša od vožnje hidrogliserom i obavezno u jednom pravcu idite brodom da nešto vidite od mora, brodova i okolnog kopna. U hidrogliseru ste unutra u kabini i skučeno gledate kroz prljavi prozor – ništa od grčkog mora i panorame Atine ili Egine videti nećete.

Možete i kolima na Eginu, platite doplatnu kartu za auto (mislim da je oko 15 eura) i u trajekt pravo. Mi smo se odlučili da ostavimo auto na marini u Pireju i da idemo brodom a posle i peške.

Iskrcavate se u glavnom mestu Egina na ostrvu, to je simpatična mala luka. Ima dosta kafića i prodavnica. Glavna shoping ulica koja je odmah iza kafića je i glavna ulica koja vas vodi do samog manastira koji je na drugom kraju ostrva. Ako želite možete sledećih 5,5 km da pešačite njome do samog manastira, sve vreme idući uzbrdo, po najjačem suncu, kako smo se mi bili odlučili da idemo. Trebalo nam je sat i po pešačenja da stignemo do manastira. Put je sve vreme asfaltan i prolazi pored kuća i plantaža pistaća i nije nešto zanimljiv, osim što na dva mesta daje divan panoramski pogled na jednu i posle na drugu stranu ostrva. I uz put možete da vidite stare kućice u kojima se nekada živelo na ostrvu i nove vile u kojima se danas živi.

Jednostavniji način dolaska do manastira je taxi koji košta 10 eura u jednom pravcu ili 25 eura da vas odveze, sačeka i vrati.

Nova crkva gde je sarkofag u kome su mošti Svetog Nektarija

Nova crkva gde je sarkofag u kome su mošti Svetog Nektarija

SVETI NEKTARIJE EGINSKI

Sveti Nektarije Eginski je zadnji kanonizovan svetitelj grčke pravoslavne crkve. Kao sveštenik je imao dosta tegoba i progona, na kraju je posle teške bolesti i preminuo. Pretpostavlja se da je umro od kancera prostate.

Ali blagodat koju je ostavio ljudima leči upravo kancer. I djavoimane.

Sveti Nektarije Eginski (grč. Αγιος Νεκταριος Αιγινης), svetovno ime Anastasije Kefalas, grč. Αναστασιος Κεφαλας je pravoslavni teolog i svetitelj.

Rođen je 1. oktobra 1846. u Trakiji u siromašnoj porodici. Bio je peti od šestoro dece. Nakon osnovne škole, preselio se u Carigrad. 1866. godine prešao je u grad Hios, gde je radio kao učitelj. Nakon deset godina službe se zamomonašio i uzeo ime Lazar. 1877. primio je monaški postrig pod imenom Nektarije, i jerođakonski čin. Nekoliko godina je živeo u Atini, gde je 1885. godine diplomirao na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Atini.

1886. godine je rukopoložen u čin sveštenika. Iste godine, primio je i čin arhimandrita, i postao sekretar Aleksandrijske patrijaršije. 1889. godine, izabran je za mitropolita Pentapolskog. 1892. godine Nektarije je primio službu propovednika u Grčkoj, a u periodu 1894-1908. vodio je teološku školu u Atini. Nakon odlaska u penziju, živeo je u Trojičkom manastiru u Egini, po kojoj se i naziva Eginski.

Umro je u Atini, 8. novembra 1920. godine, od raka prostate. Kanonizovan je 1961. godine od strane Carigradske patrijaršije.

Nad njegovom moštima su se dešavala čuda isceljenja.

Vernici dolaze u manastir Svetog Nektarija da mu se poklone, da celivaju njegove svete mošti i da osvete na moštima jastučnicu, šal ili peškir koji nakon toga bolesnici nose. Priča koja je nas inspirisala je ona koju nam je Dragana ispričala, da u Beogradu jedna doktorka ima blagodatnu jastučnicu koja je osvećena na moštima Svetog Nektarija i koja isceljuje bolesnike kada na njoj spavaju. Teško obolelo dete od leukemije njenih poznanika je na taj način izlečeno.

Postoje organizovana hodočasnička putovanja iz Srbije za Eginu a moguće je i preko nekih dobronamernih sveštenika poslati jastučnicu, bez odlaska dole. Mi smo se našli u Atini i otišli sami kod Svetog Nektarija, iako smo to hteli godinama ranije, medjutim nikako nam se nisu otvarale i mogućnosti, do jednog uskog trenutka i procepa u vremenu i prostoru kad se sve brzo odigralo.

S obzirom koliko raste broj malignih bolesti ikona Svetog Nektarija je sve prisutnija u srpskim domovima i crkvama. Uz to, mnoštvo izlečenja je doprinelo da se poštovanje prema Svetom Nektariju brzo i duboko izgradi u našem narodu.

Mnogi neuki verskom životu će postaviti pitanje da li svako ko ode tamo ili dobije svoju jastučnicu sa moštiju Svetog Nektarija može da računa na isceljenje.

Ne, ne može da računa da će svako ko to poželi automatski dobiti ono što želi. Bog to (isceljenje, blagodat, čudo) što daje kroz svoje Svete daje po Božijem promislu, kao dokaz da postoji, kao nagradu za nečiju veru i trud, kao podsticaj da se osoba preumni i posveti Bogu, kao podsećanje porodici da On postoji i da se Njegove zapovesti trebaju slušati ali se ne daje ništa automatski samo zato što smo mi to želeli.

Kapela i grob Svetog Nektarija ostrva Egina

Kapela i grob Svetog Nektarija – ostrvo Egina

SAM MANASTIR SVETOG NEKTARIJA

Skoro na najvišoj tački ostrva se nalazi manastir Svete Trojice, zapravo nova crkva i stare crkvice sa konakom u kojima je Sveti Nektarije Eginski živeo kao iguman ženskog manastira.

Prvo vam nailazi velelepna i velika crkva u kojoj je u prostoriji sa desne strane veliki srebrni sarkofag u kome su mošti svetog Nektarija. Kad udjete u crkvu, sarkofag se ne vidi, jer je na desnom krilu crkve u posebnoj prostoriji. Tu vernici dolaze na poklonjenje i tu se osveštavaju jastučnice i peškiri, polaganjem na sarkofag ili na same mošti kad se otvore za posetioce.

Iznad crkve je mali kompleks zgrada ženskog manastira u kojoj su dve male crkvice i kuća u kojoj je živeo Sveti Nektarije Eginski a koja je sada muzej. Tu je i mala kapela u kome je mermerni grob Svetog Nektarija gde je on bio prvobitno sahranjen. Tu su i bile svete mošti dok nisu prenesene u donju veliku crkvu. To je takodje mesto hodočašća.

Deo njegovih mošti, pretpostavljam deo lobanje, nalazi se u maloj crkvici pored, i stalno je izloženo za celivanje.

Tu su i dve prodavnice sa ikonama i osveštanim uljem kao i par pomoćnih prostorija.

Mi smo došli u petak u podne, van sezone, nije bilo gužve ali je bilo ljudi. Verujem da je subotom i nedeljom tamo puno vernika iz celog pravoslavnog sveta. Mi smo susreli tamo najviše grka, videli smo i naše ljude ali i neke čiji jezik nismo razumeli, mislim da su sa Kavkaza.

Izvanredna je voda sa česmi koje se tamo nalaze.

Predeo je lep i sredjen ali nema mnogo prostora za šetnju i razgledanje, tako da je sat vremena sasvim dovoljno da sve vidite i obidjete.

A blagoslov Svetog Nektarija svi dobijemo koji dodjemo tamo, po meri onoga što nam suštinski treba za spasenje duša.

Sveti Nektarije moli Gospoda Boga za nas!

„Tražite svagda Gospoda ali u srcima vašim a ne izvan njega, a kada Ga nađete, čuvajte Ga sa strahom i drhtanjem, kao što to čine Heruvimi i Serafimi, jer je srce vaše postalo presto Božji. Ali da biste našli Gospoda, smirite se do krajnosti pred Njim, jer se Gospod ne daje onima koji su uzdignutog srca, a ljubi i posećuje one koji su smireni u srcu, kako je i sam rekao: „pogledaću, ali na one koji su smireni i mirni i koji drže reč moju“ (Pismo 39, str. 98).“

Sveti Nektarije Eginski

P.S. Više o životu Svetog Nektarija pročitajte u linku ispod u njegovoj biografiji – žitiji.

http://www.svetigora.com/node/4569