SVINJSKI FILE NA GURMANSKI NAČIN

Kao sa carske trpeze stiže i na vaš sto! File na gurmanski način je specijalitet napravljen od najfinijeg svinjskog mesa sa mariniranim šampinjonima, kačkvaljem i crnim maslinama. Poslužen uz kvalitetno crveno suvo vino, gurmanski svinjski file dostojan je svake vrhunske večere za odabrane goste.

file na gurmanski

Sastojci:

500 grama svinjskog filea
300 grama svinjskog vrata
1 glavica crnog luka
300 grama seckanih mariniranih šampinjona
100 grama crnih maslinki
300 grama kačkavalja
2 kašike brašna
1 jaje
mešavina začina
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Svinjske filete, sa kojih smo skinuli masnoću, zasečemo po dužini. Pokrijemo providnom folijom i izlupamo. Sklonimo foliju pa meso posolimo i pobiberimo.

Na meso stavimo komade svinjskog vrata, sitno iseckane masline i izrendani kačkavalj. Pomoću folije uvijemo u rolat. Rolat stavimo na aluminijumsku foliju koju pospemo uljem, stavimo ga u tepsiju, sipamo vode i pečemo jedan sat na 220 stepeni.

U međuvremenu, na ulju ispržimo sitno iseckanu glavicu crnog luka, dodamo preostali svinjski vrat i isečene šampinjone. U sudu izgnječimo prethodno obaren krompir. Dobro promešamo pa dodamo jaje i 2 kašike brašna. Mešamo sve dok ne dobijemo jednoličnu smesu. Dolijemo vode. Potom na šporet stavimo drugi tiganj sa uljem. Od smese u sudu kašikom vadimo i pržimo krokete na zagrejanom ulju. Ispržene krokete stavimo na činiju, a gotove filete izvadimo iz folije i sve serviramo.

Prijatno!