TORTA ŠARLOTA OD KESTENA

Jesen je vreme kestenja, a vreme za ukusnu domaću tortu je svako godišnje doba. To je slučaj i sa ovom tortom, koju ćemo zvati Šarlota od kestena. Ona je jesenja varijanta čuvene Šarlote koju svi obožavamo! Uživanje sledi, samo odvojte nepun sat slobodnog vremena i obradovaćete svoje voljene.

šarlota od kestena

Sastojci:

300 grama piškota
650 grama obarenog i mlevenog kestena
200 grama čokolade za kuvanje
1 banana
50 grama oraha
2 kašike ruma
150 grama šećera
200 mililitara slatke pavlake
1 kašika putera
1 vanilin šećer
100 mililitara mleka

Način pripreme:

U šerpu na šporetu stavimo šećer i dodamo 4 do 5 kašika vode. Mešamo kašikom dok šerbet uzavri. Slatku pavlaku mutimo mikserom dok šlag postane dovoljno gust, pa dodamo vanilin šećer.

Rum dodamo u šerbet, a potom šerbet dodamo u izmućen šlag. U sud za mućenje dodamo mleveni kesten i čokoladu rendanu na sitno. Mešamo da se smesa sjedini.

Kalup namažemo puterom i dno kalupa prekrijemo piškotama. Na piškote sipamo fil, a postrance ređamo polovine piškota. Preostale piškote uvaljamo u mleko i ređamo na fil. Piškote premažemo filom.

Limun sečemo na pola, a oljuštenu bananu na krugove. Parčiće banana poprskamo limunovim sokom da ne promene boju.

Skinemo strane kalupa i tortu sa donjim delom kalupa stavimo na činiju. Prethodno izmućenim šlagom punimo kuvarskim špric i ukrasimo gornju ploču i strane torte. Ređamo jedan krug banana, pa krug šlaga.

Orahe stavimo na kuhinjsku krpu i sitnimo. Pravimo venac od usitnjenih oraha, pa od krugova banana.

Prijatno!