SVE JE REGULARNO

Twitter je odbacio pritužbe da je tvit američkog predsednika Donalda Trampa prekršio pravila servisa. Zbog takvog stava, Trampove pretnje Severnoj Koreji i njenom lideru, upućene preko ove društvene mreže, neće biti uklonjene.

 

Twitter nije uklonio tvit američkog predsednika u kome je on zapretio Severnoj Koreji delom i zato što je to važna vest i što je od javnog značaja, saopštila je kompanija. Ipak, najavljeno je da će Twitter izmeniti svoje javne smernice o faktorima koji mogu dovesti do povlačenja objava sa platforme, kako bi pravila bila jasnija korisnicima.

trampove pretnje

Tramp je na Twitteru objavio tvit kao odgovor na govor ministra spoljnih poslova Severne Koreje Ri Jong Hoa u Ujedinjenim Nacijama. Tramp je na Twitteru poručio da ako je ministar u UN preneo stavove Kim Džong Una, „malog reketaša“, kako je američki predsednik nazvao severnokorejskog lidera, „oni neće još dugo biti tu“.

Taj tvit su mnogi shvatili kao objavu rata, a među njima i ministar Ri.

Ri je izjavio da je predsednik Tramp objavio rat njegovoj zemlji i da Severna Koreja zadržava pravo da preduzme kontramere, uključujući i pravo da obore američke strateške bombardere čak i kada nisu unutar granica vazdušnog prostora Severne Koreje.

Osim što je Severna Koreja Trampov tvit shvatila kao objavu rata, mnogi tvrde da je Tramp njime prekršio uslove servisa koji zabranjuje direktne ili indirektne pretnje nasiljem. Svaki nalog sa koga dolaze pretnje, prema uslovima korišćenja servisa, može biti uklonjen ili privremeno suspendovan.

Bela kuća je tvrdnje da su SAD objavile rat Severnoj Koreji odbacila kao apsurdne.

Trampov profil na Twitteru je predmet polemika još od prošle godine. Mnogi misle da Trampov nalog na Twitteru treba zabraniti ili barem ukloniti neke njegove tvitove, koji često vređaju pojedince.

Twitter još uvek nije uradio ništa povodom toga, ali je problem sada još jednom eskalirao kada je Severna Koreja saopštila da je tvit američkog predsednika „jasna objava rata“.

Za platformu koja je dugo tvrdila da se njena pravila primenjuju na sve korisnike, bez obzira o kome je reč, nešto što se može shvatiti kao objava rata moglo bi se tretirati kao kršenje pravila.

Međutim, odgovor na ovo koji je stigao iz kompanije znači da Trampov nalog nikada neće biti cenzurisan. Sve što američki predsednik kaže jeste važna vest što znači da nijedan njegov tvit neće nikada biti sklonjen sa Twittera.

Standardi Twittera imaju smisla, ali bi platforma zbog njih mogla biti suočena sa problemima. Twitter će morati da odlučuje čiji se tvitovi mogu okvalifikovati kao važni, a čiji ne.

Izvor: Informacija.rs