DOBRO JE ZNATI!

Kako biste uživali u čarima korišćenja sajta Airbnb, bilo da iznajmljujete svoj prostor turistima ili sa druge strane želite da pronađete smeštaj za određeni vremenski period, obratite pažnju na sledeće savete.

 

Airbnb je sajt osnovan 2008. godine, a njegov cilj je da poveže ljude koji žele da iznajme svoj prostor ljudima kojima treba smeštaj, na obično kraći vremenski period, uz određenu novčanu nadoknadu. Broj njegovih korisnika se svakim danom povećava. Osim jeftinog smeštaja, turisti mogu dobiti veoma korisne informacije od svojih domaćina, pa čak i razviti doživotna prijateljstva sa njima.

airbnb

1. Odabir smeštaja

Nemojte žaliti vreme uloženo u potragu za pravim smeštajem. Uzmite u obzir svoje potrebe, resurse i druge faktore koji su vam bitni u odabiru pravog smeštaja. Ukoliko uložite dovoljno vremena, gotovo uvek možete pronaći ponudu sa boljim recenzijama, lokacijom, a pre svega cenom.

2. Podaci sa kartice

Nemojte uneti podatke sa kartice pre nego što dobijete odgovor od strane domaćina. Obzirom da stanodavac ima pravo da odbije da bude vaš domaćin, obično zbog nedovoljno podataka na vašem profilu, novac koji ste uplatili biće blokiran na računu i do nekoliko sedmica. Nećete moći njime da raspolažete, niti da ga preusmerite na drugu rezervaciju.

3. Izbegavanje plaćanja provizije

Budući da sajt kontroliše poruke razmenjene između domaćina i gosta, nemojte pokušavati da ostvarite neki drugi oblik kontakta sa domaćinom kako biste izbegli plaćanje provizije sajtu. Politika sajta štiti i domaćina i gosta od različitih rizika. Nepoštovanjem preporučenog oblika poslovanja domaćin i gost bivaju prepušteni na milost i nemilost jedan drugom.

airbnb

4. Politika otkazivanja rezervacije

Pre potvrđivanja rezervacije obavezno proverite politiku otkazivanja iste. Domaćin sam određuje pravila koja se poštuju prilikom otkazivanja tako što bira jednu od nekoliko ponuđenih politika. Fleksibilna omogućava gostu da otkaže svoju rezervaciju jedan dan pre dolaska. Umerena politika dozvoljava otkazivanje pet dana pre dolaska, dok stroga politika otkazivanje smatra primerenim najmanje sedam dana pre termina koji je rezervisan.

5. Informacije sa profila korisnika

Pre nego što donesete konačnu odluku o odabiru savršenog smeštaja za vas, obratite pažnju na informacije koje stoje na profilu stanodavca. Ili, ukoliko ste sa druge strane vi domaćin, obratite pažlju na fotografije i lične podatke potencijalnog gosta. Najmanje što zelite jeste da radite sa lažnim profilima ili ljudima koji po svojim karakteristikama i stilu života ne odgovaraju onome što vi nudite ili tražite.