LAKŠE SPREMANJE ZIMNICE

Bez obzira na to trebaju li vam za ajvar ili salatu, guljenje pečenih paprika sigurno vam zadaje pravu glavobolju. Ovde smo na jednom mestu prikupili sve moguće male kuhinjske trikove pomoću kojih ćete ovo raditi s lakoćom.

 

Prionuli ste na izradu zimnice, krenuli u pečenje paprika jer planirate spremanje ajvara, ali se pribojavate onog trenutka kada ćete morati guliti pečene paprike? Nema razloga za brigu, jer vam donosimo nekoliko trikova uz čiju ćete pomoć to odraditi brzo i jednostavno.

guljenje pečenih paprika

Najpre, kako biste izbegli velike teškoće sa guljenjem posle pečenja, obavezno kod kupovine birajte one paprike koje su deblje i mesnatije, jer se njihova opna onda mnogo lakše guli.

Zato smo na jednom mestu sakupili pet malih trikova koji će vam pomoći da se paprike ogule i lakše i brže.

Aluminijumska folija

Ovaj trik možete koristiti ako paprike pripremate tako da ih očišćene i narezane pečete u rerni. Pre pečenja vrh posude dobro prekrijte aluminijskom folijom. Čvrsto stisnite ivice kako vazduh ne bi mogao ući u posudu. Kada su paprike gotove, ne vadite ih iz posude i ne skidajte foliju nego ostavite ih vruće i pokrivene 20 minuta. Para koju ste „zarobili“ ispod folije odvojiće kožu od mesa paprike i lakše ćete je guliti.

Činija

Ako paprike pečete u rerni, a slučajno nemate foliju, odmah nakon pečenja vruće paprike pažljivo pogurajte na jednu hrpu, prekrijte većom činijom i pustite ih da se ohlade. Dobićete isti efekat parenja kao i kod upotrebe aluminijske folije s istim rezultatom.

Čačkalica

Ponekad koži paprika treba jako malo da se odvoji, ali upotrebom oštrih kuhinjskih predmeta poput noža u želji da je što pre skinemo najčešće uništimo i meso paprike. U ovoj situaciji najbolje vam pomaže čačkalica koja je dovoljno čvrsta da odradi taj posao, a opet dovoljno tanka i mala. Pažljivo zavucite čačkalicu pod kožu i lagano povlačite prema krajevima paprike pa na kraju prstima odvojte oslobođenu kožu.

Ubrus

Paprike možete peći cele, na tradicionalnom grilu ili na šporetu. U guljenju celih pečenih paprika pomaže ovaj trik koji se sastoji u tome da vruću papriku odmah nakon grilovanja zamotate u papirni ubrus i ostavite papriku da se ohladi u njemu. Nakon hlađenja samo lagano papirom povucite kožu s paprike. Nemojte koristiti drugi papir poput toaletnog, jer on nije dovoljno čvrst – para koja nastaje hlađenjem jako će ga namočiti i onda biste na svojim paprikama ubrzo mogli videti ostatke papira.

Papirna kesa

Ako prilikom pečenja u kući nemate toaletnih ubrusa, poslužiće i čvrsta papirna kesa, kao na primer ona u koju se umotavaju pekarski proizvodi. Metoda je ista – vruće paprike stavite u kesu od papira, koju potom dobro zatvorite i ostavite da se paprike ohlade u njoj pa potom lagano kesom odvojite kožu od mesa.

Izvor: Zadovoljna.hr