BEZ NAGOMILAVANJA MASNOĆE

S obzirom na to da je prepuna vitamina i drugih hranljivih materija, logično da je banana odlična za gojenje, ali ne u cilju nagomilavanja masti. Svakom ko je isuviše mršav preporučuje se konzumiranje banana kao jedan od najzdravijih načina za dobijanje kilograma.

 

Mnogo ljudi u svetu pokušava da se reši viška kilograma i sa tim problemom suočava se brojeći svaku kaloriju. Ipak, ima i onih koji potpuno suprotno vode borbu sa nedovoljnom telesnom težinom.

banana odlična za gojenje

I jedni i drugi imaju problem – kako skinuti, odnosno nabaciti kilograme?

Mnogi od onih koji bi da dobiju na težini ne znaju šta da jedu, jer sve ono što pojedu “ne lepi im se” niti ima nekog napretka u dobijanju na težini.

Ako je suditi prema kalorijskoj tablici jedne banane, ona bi mogla da bude odličan izbor za sve koji bi da se ubuce. Ona sadrži sasvim dovoljno kalorija koje mogu biti od izuzetne koristi pri dobijanju na težini.

Moguće je da vam konzumiranje banana kao rešenje problema mršavosti zvuči suviše dobro da bi bilo istinito, ali mnogo je razloga koji govore u prilog tezi da je ovo voće veoma zdravo čoveka uopšte.

Najmanje sedam dokazanih razloga postoji da banana već danas postane obavezna voćka svakom ko želi da se ugoji do idealne težine.

Zdrav način dobijanja kilograma

Važna stvar koju ovde treba pomenuti je da dobijanje kilaže nije isto što i gomilanje masti. Masnoća u krvi štetna je za organizam i celokupno ljudsko zdravlje, a posebno za srce. Sticanje težine konzumiranjem banana preporučuje se onima koji su previše mršavi i žele da postignu idealnu telesnu težinu, srazmernu njihovim proporcijama i visini. Banana je prepuna hranjivih prirodnih sastojaka kao što su antioksidanti, vitamini i minerali. Kombinacije ovih supstanci ne samo da pružaju brzo rešenje za dobijanje težine, već i održavanje savršeno zdravog balansa vitkosti.

Bogata je kalorijama

Brojanje kalorija nije tako lako kao što se misli, jer svako od nas ima različite ciljeve koji zavise od svakodnevnih aktivnosti. Međutim, proračun je vrlo jednostavan ako želite dodati kilograme bananom. Jedna banana srednje veličine od 118 grama pruža oko 6 odsto dnevnog kalorijskog unosa. Približno se pretpostavlja da jedna velika banana može pokriti oko 10 odsto kalorija potrebnih za dan. Dakle, samo konzumiranjem 6 do 9 banana dnevno može se snabdeti dovoljno kalorija kojima se dobija na težini.

Reguliše cirkulaciju krvi

Gubitak težine nije nimalo lak, ali i za one koji dobijaju na težini to može biti jednako teško. Međutim, da biste dostigli idealnu težinu, potrebne su vam zdrava crvena krvna zrnca kako bi se podstakao zdraviji metabolizam tela. Banana može da pomogne u regulisanju krvotoka koji može dovesti do optimalne proizvodnje crvenih krvnih zrnaca. To znači da vaše telo mora imati prilično zdrav metabolizam koji će asistirati pri dobijanju kilograma, ali i pomoći da se težina zadrži i ne dođe do slabljenja.

Kalijum za zdrave mišiće

Kada želite da dobijete na težini, morate biti uvereni da imate zdrav mišiće. Ako nije tako, vaše telo je puno masti. Pošto sigurno želite da izgledate najbolje moguće dok ste u procesu gojenja, kalijum je ono što vam je potrebno za razvijanje zdravijih i jačih mišića koji služe kao podrška telu pri nabacivanju kilaže. Banana je vrsta voća koja je prilično bogata kalijumom. Jedna banana srednje veličine pokriva oko 12 odsto dnevnog unosa kalijuma u ljudsko telo. Pošto morate da jedete od 6 do 9 banana na dan da biste postigli ovaj cilj, više ne morate da brinete o nivou kalijuma, jer ćete dostignuti preporučeni dnevni unos.

Podstiče zdravlje nervnog sistema

Nervni sistem ima važnu ulogu u poboljšanju performansi čovekovog tela, čak i onda kada se usled prekomerne težine sporije kreće. Banana je prepuna vitamina, a posebno minerala kao što su gvožđe, cink, mangan i kalijum. Kombinacija ovih esencijalnih elemenata odlična je za čovekov nervni sistem i kao podrška idealne figure, bez obzira na dodate kilograme.

Pospešuje metabolizam

Zdrav životni metabolizam znači da će se svi hranjivi sastojci uneti ishranom  optimalno apsorbovati u telu. Nimalo nije lako postići ovakav metabolizam, ali banana može pomoći da se dosegne idealna težina i istovremeno ostane zdrav, bez štetnih posledica koje su karakteristika gojaznosti. Praktično, dobićete na težini, ali nećete postati debeli. To je jedna od značajnih prednosti banane u procesu povećanja telesne mase.

Izvor ugljenih hidrata

Pravilo je da ako želite da se ugojite, jedete što više ugljenih hidrata. Ugljeni hidrati su najvažniji izvor glukoze koja se pomoću insulina pretvara u energiju ili glikogen. Energija će biti oslobođena ili iskorišćena, dok će se glikogen uskladištiti u ćelijama kao mast. Prekomerno sačuvana mast može dovesti do ekstermnog povećanja telesne težine, ali pošto je banana odlična za gubitak težine, ona će pomoći da se težina održi izbalansiranom i savršenom.