SENZACIONALNO OTKRIĆE

Poslednjih godina crkva u Demre oblasti u turskom gradu Antalija obnovljena je i privlači mnoge posetioce. Grob Svetog Nikole, veruje se, pronađen je ispod ove crkve koja se nalazi u blizini rodnog mesta svetitelja.

 

Istraživači veruju da su konačno pronašli grob Svetog Nikole, koji je na Zapadu poslužio kao inspiracija za lik Deda Mraza.

grob svetog nikole

Arheolozi u Turskoj su pronašli grobnicu u gradu Demre za koju veruju da je mesto na kojem je počivao Sveti Nikola.

Ćemil Karabajram, vođa istraživanja, rekao je da je ovo veliko otkriće i da će iskopavanje početi uskoro.

Sveti Nikola, koji je živeo u četvrtom veku, bio je episkop i poznati čudotvorac, a poznat je bio i po svojoj navici tajnog darovanja.

Poslednjih godina crkva u Demre oblasti u Antaliji, u blizini rodnog mesta Svetog Nikole, obnovljena je i privlači mnoge posetioce.

Demre je izgrađen na ruševinama Mire, grada u kom je svetac, poštovan u gotovo svim hrišćanskim crkvama, živeo.

Prema jednoj verziji događaja, njegove mošti iz Demrea su u Bari (Italija) prokrijumčarili mornari i položili ih u Baziliku svetog Nikole i to 700 godina posle njegove smrti, nakon što su Krstaši izgubili bitku sa islamskim osvajačima.

Na osnovu dokumenata prikupljenim iz te oblasti, turski arheolozi veruju da su te mošti zapravo pripadale nekom lokalnom svešteniku, a ne svetitelju, čije je telo možda i dalje u kompleksu hrama. Mornari su verovatno ukrali mošti nakon što je crkva spaljena.

Arheolozi su nedavno, na osnovu novih istraživanja, otkrili hram ispod obnovljene verzije crkve koristeći specijalne radare.

Oni kažu da je hram koji je sada pod zemljom, gotovo netaknut, ali je nedostupan, zbog toga što se između njega i nove crkve nalaze reljefi i mozaici koji moraju biti očuvani.

Izvor: B92.net