NIJE SVE TAKO NOVO U NY

Gledajući američke filmove i serije, verovatno ste se nekada zapitali čemu služi para na ulicama Njujorka koja izlazi iz debelih cevi bele ili narandžaste boje. „Tajna“ koja stoji iza ovog fenomena stara je više od 100 godina!

 

Reč je, zapravo, o parnoj mreži koja se koristi kao sistem zagrevanja i rashlađivanja u stotinama njujorških nebodera.

para na ulicama njujorka

Parni sistem, koji je osmišljen i izgrađen 1880. godine na ostrvu Menhetn, i danas se aktivno koristi. Parne cevi prostiru se ispod grada Njujorka u dužini od 170 kilometara.

Para koja se proizvodi u ogromnim kazanima, u svrhu zagrevanja i rashlađivanja prenosi se na oko dve hiljade zgrada u Njujorku, uključujući Empajer Stejt Bilding, Muzej Metropolitan, zgradu sedišta Ujedinjenih nacija.

Osim toga, para se takođe koristi i u kuhinjama brojnih njujorških restorana i to za mašine za pranje suđa, zatim u bolnicama prilikom sterilisanja medicinske opreme, kao i u radnjama koje se bave hemijskim čišćenjem.

Parni sistem u Njujorku tokom zime za zagrevanje proizvodi pet hiljada tona pare po satu, dok leti obezbeđuje takođe neophodne količine koje su potrebne za kilma uređaje.

Zvaničnici kompanije Cons Edison, koja se bavi distribuiranjem pare u Njujorku, navode da bi panorama Menhetna bila potpuno drugačija da nije formiran parni sistem. Jer, kako su naveli, korišćenjem pare u sistemima zagrevanja i rashlađivanja Njujork se tokom jedne godine spreči ispuštanje 1,2 miliona tona ugljendioksida, pa se na taj način nudi jedan mnogo čistiji izvor energije.

Para, osim što se proizvodi u velikim kotlovima, javlja se i isparavanjem vode koja pada na sistem parnih cevi. Zbog toga je mnogo više pare u zimskom periodu, kada ima i mnogo više kiše i snega.

Kako para koja curi ispod zemlje ne bi ometala pešake i vozače na ulicama Njujorka, postavljaju se visoke debele cevi putem kojih izlazi para.

U Njujorku je 2007. godine eksplodirala jedna od parnih cevi, i tada je jedna osoba poginula. Nakon toga je pokrenut niz rasprava o sigurnosti parnih cevi, s obzirom da se radi o infrastrukturi starijoj više od 100 godina.

Izvor: Anadolija