DUNAVSKI TALASI

Vrhunska poslastica kojoj se apsolutno nema šta zameriti zove se veoma simbolično – dunavski talasi! Sigurni smo da će vas oduševljenje ovim bogatim desertom ljuljuškati baš kao na talasima Dunava. Smatrajte da ste ovim receptom pronašli svoj „najjači adut“ u pravljenju kolača.

dunavski talasi

Sastojci:

6 jaja
300 grama višanja iz kompota

ZA PRVO TESTO:
15 kašika brašna
15 kašika šećera
1 prašak za pecivo
100 mililitara mleka
100 mililitara ulja

ZA DRUGO TESTO:
15 kašika brašna
15 kašika šećera
2 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo
100 mililitara mleka
100 mililitara ulja

ZA KREM:
250 grama putera
2 kesice pudinga od vanile
600 mililitara mleka

ZA PRELIV:
50 grama putera
100 grama čokolade za kuvanje
10 kašika šećera
1 šolja vode

Način pripreme:

Mikserom mutimo 3 jaja i postepeno dodajemo 15 kašika šećera. Ne prekidajući mućenje, dodamo 100 mililitara mleka i 100 mililitara ulja. Pomešamo 15 kašika brašna i prašak za pecivo, pa dodamo u sud.

U dubljem sudu mutimo mikserom 3 jaja. Ne prekidajući mućenje, dodamo 15 kašika šećera. Kada se rastopi, dodamo 100 mililitara mleka i 100 mililitara ulja. Prašak za pecivo i kakao dodamo u sud sa brašnom, pa dodamo u duboki
sud.

Tepsiju obložimo papirom i prespemo žutu smesu. Izravnamo površinu, pa dodamo braon smesu i višnje. Pečemo 30 minuta na 150 stepeni.

U šerpu na šporetu sipamo oko pola litra mleka. Dodamo 7 kašika šećera, a u preostalo mleko u menzuri dodamo prašak za puding. Kuvamo puding dok ne dobije potrebnu gustinu. Sklonimo sa šporeta.

Pripremimo preliv. U šerpu na šporetu sipamo šolju vode. Dodamo 3 kašike šećera, 50 grama putera i čokoladu izlomljenu na kocke. Sklonimo sa šporeta i ostavimo da se ohladi.

Mikserom mutimo 250 grama putera. Kada postane penast, dodamo ohlađeni puding i mutimo mikserom dok se sastojci ne sjedine.

Kolač prefilujemo, isečemo na kocke i serviramo na činiju za serviranje, prethodno ga prelivši čokoladnim prelivom.

Prijatno!