ŠKAMP KOJI PEVA

Većina vas ne zna ko je bio El Camarón de la Isla, zar ne? U prevodu mu ime znači škamp – gambor, kozica. A  bio je najveći pevač flamenka

„Kakav drekavac!“ – to je bila prva pomisao kada smo pre nekih desetak godina čuli uvodnu pesmu autobiografskog filma pod nazivom „Camaron“ (2005) u kojoj je on pevao.

I kroz ceo film se on drao kao da ga prže na vrelom ulju i pevao, eeeee aaaa ha la la laaaa.

camarn-de-la-isla najbolji flamenko pevač

Supruga i ja da bi bili fini i rešili smo da ispratimo ceo film, koji je posvećen životu i radu tog neobičnog španskog pevača.

Pravo ime mu je bilo José Monge Cruz (5 December 1950 – 2 July 1992). Camaron mu je nadimak i na španskom znači Škamp – morski račić. Španski ciganin iz Kadiza. Temperamentan, emotivan i živahan. Na žalost, mlad je napustio ovaj svet usled maligne bolesti pluća.

Postao je Camaron poznat tokom života po mnogim stvarima ali jedna se stalno ističe, njegov uticaj na flamenko uvodjenjem električne gitare u flamenko muziku i muzičko partnerstvo i zajednički nastupi sa čuvenim gitaristom Pakom De Lusijom.

Pako i on su nastupali skoro desetak godina zajedno.

U to vreme je Camaron smatran većom zvezdom od Paka.

Camaron se danas smatra jednim od najvećih flamenko pevača svih vremena.

A mi kako je film o njemu odmicao smo počeli da shvatamo njegovu „dreku“ u sasvim drugom svetlu. Malo po malo, naša zabezeknutost njegovim dramatičnim izvodjenjem flamenka je prerastalo u divljenje i poštovanje!

Kakva strast! Kakva energija! Kakvo davanje sebe!

Ako mislite da je flamenko kao igra puna emocije i strasti, onda šta tek reći za njegovo pevanje. To vam pomera emotivnu granicu srca.

Camaron kao da je znao da neće dugo poživeti pa je u svoje pevanje uneo snagu grčke tragedije, nadnaravne strasti i natčovečanske borbe čoveka koji glasom hoće da pobedi neumitno.

Sva njegova izvodjenja su na granici života i smrti, to se posle nekog vremena shvati i onda samo tiho slušate i drhtite, slušajući taj hrapavi i grozničavi glas čoveka koji vodi borbu protiv svojih unutrašnjih titana.

Camaron je bio fenomenalan flamenko pevač. Dobio je orden kao jedan od 4 najveća flamenko pevača svih vremena.

Još da smo razumeli španski i o čemu u pesmama tako dramatično peva, kao što ga njegovi španci razumeju, naše divljenje bi verovatno bilo još veće.

Posle tog filma mi je Camaron zajedno sa flamenkom zauvek ušao u srce i um.

 

Zlatko Šćepanović