RAVNOTEŽA U TELU

Kanabinoidi su materije koje se nalaze u kanabisu, a osim u toj biljci kojoj se sve više priznaje antikancerogeno svojstvo, ima ih još u pet. Ove supstance značajne su za održavanje ravnoteže u čovekovom telu.

 

Kanabinoidi su složene hemikalije koje se kače na kanabinoidne receptore – proteinske molekule na površini ćelije. Ako su produkt biljaka zovu se fitokanabinoidi, dok se oni koji se proizvode u organizmu nazivaju endokanabinoidima.

kanabinoidi

Generalno, kanabinoidi su hemijska jedinjenja koja su u interakciji sa velikim regulatornim sistemom u telu. Taj sistem je poznat kao endokanabinoidni sistem, koji je odgovoran za održavanje ravnoteže u telu. Ovaj sistem igra drugačije uloge u svakom tkivu u kojem se nalazi, ali je cilj uvek isti – ravnoteža, tj. održavanje savršenog unutrašnjeg balansa koji je neophodan za optimalno telesno zdravlje.

Endokanabinoidi i fitokanabinoidi se mogu naći u različitim ukrštenim sistemima u telu, što omogućava komunikaciju i koordinaciju između raznih ćelija.

Na primer, na mestu povrede se može videti kako kanabinoidi smanjuju oslobađanje aktivatora iz oštećenog tkiva, stabilizuju neurone kako bi sprečili moguće upale i smiruju okolne imune ćelije da bi sprečili lučenje materija koje stvaraju infekcije.

Osim u kanabisu, postoji još najmanje pet biljaka koje u sebi sadrže tako važne kanabinoide za održavanje ravnoteže u ljudskom organizmu.

Crni biber

Veoma čest molekul smolastog mirisa koji se zove beta-kariofilen može se naći kod pojedinih biljnih eteričnih ulja, a obilato je prisutan u crnom biberu. Otkriveno je da on funkcioniše kao kanabinoid i da bi beta-kariofilen mogao da se koristi u lečenju artritisa i osteoporoze, a može se i potencijalno povećati efikasnost određenih lekova protiv raka.

Ehinacea

Biljka Ehinacea ima sposobnost da pomogne telu da se izbori sa prehladom. Takođe, ona se koristi za ublažavanje anksioznosti, hroničnog umora, razarajućih migrena i bolova kod artritisa, regulišući na taj način imuni sistem, bol i nivo upale. Ehinacea poseduje i “kvalitativnu razliku” u odnosu na kanabis, jer koristi tzv. kanabimimetike umesto kanabinoida kako bi regulisala endokanabinoidni sistem.

Helichrysum umbraculigerum

Poreklom iz južne Afrike, ova biljka ima jako dejstvo u stabilizaciji raspoloženja i kao antidepresiv, zbog velike količine kanabigerola, jedinjenja koje se takođe nalazi i u kanabisu. Ova biljka se često koristi u afričkim ritualnim obredima kako bi se postigao psihoaktivni efekat koji je sličan drugim kanabinoidima.

Jambu (Acmella oleracea)

Ova biljka, koja potiče iz Brazila, na prostorima Južne Amerike vekovima je poznata kao analgetik. Jambu je uspešan u blokiranju neurona na nervnim završetcima kako bi se sprečio osećaj bola. Jedinjenja koja se nalaze u ovoj biljci nazivaju se N-izobutilamidi i poput kanabinoida, regulišu bolove i upalu.

Krstasti kopitnjak (jetrenka)

Ova biljka, koja se često sreće na livadama ovih prostora, sadrži velike količine perotetinena, koji je sličan THC-u (tetra-hidro-kanabinol), inače psihoaktivnoj komponenti kanabisa. Krstasti kopitnjak izražava svoju moć u lečenju bronhitisa i nekada je korišćen za ublažavanje bolova u žučnoj kesi i jetri, a takođe i kod problema sa bešikom.