KIŠ LOREN

Originalno, najpoznatija francuska pita Kiš Loren u sebi sadrži slaninu i kačkavalj. Danas postoje razne varijante ove ukusne slane pite, koja je ponos pokrajine Loren, ali i čitave Francuske. Praktična je i laka za pravljenje, jer ne oduzima mnogo vremena i pogodna je za drage, a iznenadne goste.

kiš loren

Sastojci:

5 jaja
120 grama maslaca
250 grama brašna
300 grama dimljene slanine
200 mililitara milerama ili pavlake
80 grama kačkavalja
so
biber

Način pripreme:

Testo pravimo tako što uzmemo maslac, dodamo brašno i malo soli. Dobro ga izradimo, a zatim dodamo malo pomalo 0,9 decilitara vode stalno meseći. Od testa napravimo loptu i ostavimo je na hladno mesto. Upalimo rernu da se greje.

Dok se testo odmara pravimo fil. Isečemo na male komadiće dimljenu slaninu. Probarimo ih dva, tri minuta u kipućoj vodi i onda ih ocedimo. Posebno izlupamo jaja kao za omlet, dodajemo postepeno mileram (pavlaku) i strugani kačkavalj. Posolimo i pobiberimo.

Razvijemo testo na okruglu tepsiju prečnika 30 centimetara i izbockamo ga viljuškom. Stavimo ga u rernu da se peče 10 minuta. Izvadimo testo iz rerne i prekrijemo ga već pripremljenom slaninom. Još jednom dobro izmutimo pripremljenu smesu jaja i milerama, pa je sipamo preko slanine. Krajeve testa premažemo jajetom i vratimo u rernu da se peče još 20 do 30 minuta. Poslužimo pitu dok je još veoma topla.

Prijatno!