ISTORIJSKA VREDNOST ZNAMENJA

U potrazi za srpskim ordenjem i medaljama obišao je svet. Kragujevački advokat Zvonko Marković je najveći kolekcionar srpskih ordenja, vojnih oznaka i medalja. Ima ih više od hiljadu, a sakuplja ih već pola veka.

 

Poseduje najznačajnije srpsko ordenje, a nije vitez. Kragujevčanin Zvonko Marković u kolekciji ima orden – Miloša Velikog, Belog orla, Takovskog krsta, Karađorđeve zvezde. I sve to u nekoliko primeraka.

kolekcionar srpskih ordenja

„Prvo sam nabavio vojničku Karađorđevu zvezdu sa mačevima koja je ustanovljena u Kragujevcu 1915. godine, a potom sam počeo da nabavljam ordenje. Prvi orden koji je redak sam nabavio, a to je Karađorđeva zvezda iz 1904. godine koju sam kupio u Beogradu, a tada smo se sakupljali u ‘Beograđanki’“, seća se advokat i kolekcionar Zvonko Marković.

Svoju kolekciju počeo je da pravi još kao gimnazijalac – pre tačno pola veka. Osim ordenja sakuplja i vojničke oznake i medalje.

„Najređa medalja koja je kod mene u kolekciji je ona za hrabrost 1885-1886. godine, koja je dodeljena samo u 20 primeraka u srpsko-bugarskom ratu. Ali, ima dosta rariteta, a najdraži su mi oni za koje znam kome su pripadali, to su: Takovski krst u zlatu prvog stepena koji je pripadao Fridrihu Prvom, badenskom knezu, a odlikovao ga je 22. februara 1882. godine Milan Obrenović“, priča Marković.

Ima više od 1.000 primeraka različitih odlikovanja. Među njima i najstarija srpska medalja kojom je Miloš Obrenović odlikovao pristalice, ali i znamenje koju su dobili gosti na svadbi kralja Aleksandra i kraljice Drage.

„Zbirka nikada ne može biti kompletna s obzirom na to da skupljam i razne varijante proizvođača. Tako da je to nemoguće skupiti sve za nekoliko života. Pa i nekoliko narednih generacija koje ovo budu nastavile neće moći da sakupe sve varijante ordenja koje je Srbija izdala“, kaže ovaj kolekcionar.

Zbog lepog dizajna, kaže, sakuplja znamenja koja su u Srbiji i Crnoj Gori dodeljena isključivo do 1941. godine. Tvrdi i da su Karađorđevići češće odlikovali nego Obrenovići.

„Kraljevina Srbija je do 1903. godine vodila spisak svih odlikovanih lica, ja sam taj spisak nabavio preko jednog kolekcionara i sa tog spiska se vidi šta je najviše, a šta najređe odlikovano“, napominje Marković.

Na buvljak ne ide

Na pitanje da li ima sve to sa tog spiska odgovara da uglavnom poseduje znamenje dodeljeno do 1903. godine, a da mu nedostaje Zlatni orden Miloša Velikog koji se sada nalazi na aukciji u Kanadi i koji košta 240 hiljada evra.

Zvonko je najskuplje platio jednog belog orla. Srpsko ordenje i medalje izlivani su u Beču, pa ih zato danas nabavlja iz čitavog sveta, a kaže da nikada nije išao na buvljak.

„Ordenje nabavljam od kolekcionara, od trgovaca i od aukcijskih kuća. Ali, nikada nisam išao na buvljak, mrzelo me da ustanem rano. Oni koji idu na buvljak ustaju u pet sati, tako da stvarno nikada nijedan buvljak nisam obišao iako sam nameravao da odem ali me stalno mrzelo. Mada su tu kolekcionari nalazili pojedine retke primerke. Moj drug arheolog Marko Popović je na buvljaku kupio Miloša Velikog, prvi red zvezdu“, kaže Marković.

Kolekciju će naslediti sin i unuci koji se već interesuju za srpsku istoriju. Ali kaže da njegova kolekcija ne bi bila ni upola tolika da supruga godinama nije imala razumevanja za njegov hobi. Zato je to jedina osoba kojoj bi on dodelio orden.

Izvor: RTS