POSVEĆEN MARKU KRALJEVIĆU

Retko koja pravoslavna crkva može da se pohvali da ima parče marame i pojasa Bogorodice ili mošti 33 najznačajnih svetaca u hrišćanstvu. Markov manastir je pravoslavni hram nadomak Skoplja koji čuva sve ove svete relikvije na jednom mestu.

 

Ekipi skopske televizije Kanal 5 je bilo dozvoljeno da vidi i snimi sve te svete predmete koji su bili donacije, najviše od Ruske pravoslavne crkve.

markov manastir

Markov Manastir, sa crkvom posvećenom Svetom Dimitriju se nalazi na kraju sela Sušica, na levoj obali Markove Reke, na planini Kitki, 20-tak kilometara južno od Skopja.

Srpski Kralj Vukašin Mrnjavčević je 1345. godine osnovao manastir posvećen Svetom Dimitriju, a njegov sin, kraljević Marko, po kome manastir nosi ime, ga je 1366. godine završio, a od 1366. do 1371. godine i oslikao freskama.

Arhitekturu crkve Markovog manastira, izgrađene od cigala i kamena, čini krst upisan u pravougaonik, sa kupolom iznad centralnog dela i slepom kupolom u priprati. Ikonostas Markovog manastira je izrađen od kamenih stubova.

Elegantna spoljna priprata Markovog manastira je dodata 1830. godine po nalogu Hamzi Paše, koji je tokom čitavog 19. veka bio velikodušan ktitor manastira, iako je čudno da je velikodostojnik Turskog carstva velikodušno pomagao hrišćanski pomenik.

Natpis iznad južnog ulaza u crkvu Markovog manastira, napisan na crkveno-slovenskom jeziku je jedan od najznačajnijih dokumenata o gradnji crkve i njenim zadužbinarima: „Verni kralj Vukašin i kraljica Jelena, sa njihovom voljenom decom, kraljevićima Markom, Andrijašom, Ivanišom i Dmitrom“.

Natpis je urađen posle pogibije kralja Vukašina u Maričkoj bici 1371. godine, kada je kraljević Marko, kao prvorođeni sin, postao kralj.

Tokom turske vladavine, Markov manastir je brojao 20 monaha. Tadašnji iguman manastira, Kiril Pejčinović je Markov manastir razvio u duhovni centar. On je po svojoj prepisivačkoj školi u srednjem veku pripadao grupi najznačajnijih duhovnih centara pravoslavlja.

Markov manastir je i danas aktivan, a u njemu bitisuje žensko monaško sestrinstvo, koje je krilo da se u njemu nalaze mošti 33 svetitelja, parče marame i pojasa Bogoridice, parče krsta na koji je bio razapet Isus Hristos…

Sve te relikvije se nalaze na postamentu oko ikone majke božije Bogorodice, koja doji Isusa, i koja se osim u Markovom manastiru, nalazi na još samo jednom mestu – u manastiru Hilandar na Svetoj Gori.

Igumenija ovog duhovnog svetilišta iz 14. veka, sestra Ilijana veruje da je čudo, izraz Božije ljubavi i volje činjenica što je sve te relikvije dobila bez ikakvog protokola i zahteva, već samo kao izraz bratske ljubavi Ruske zadgranične crkve tokom putovanja u Rusiju, Rumuniju, Jerusalim i Australiju u poslednjih godinu i po dana.

Nije htela da govori pred kamerom televizije Kanal 5, ali je dozvolila da se snimi i javnosti prikaže svo to blago.