NUSPRODUKT HEMOGLOBINA

Kod dece ili odraslih, povišen bilirubin može biti na različite načine razmatran kao posledica određenog stanja ili bolesti. Odrasli ljudi sa višim nivoom bilirubina u krvi obično imaju tegobe sa jetrom ili žučnom kesom, a može biti i znak ozbiljnije bolesti.

 

Kada crvena krvna zrnca ostare, hemoglobin se u njima razgrađuje i proizvodi nusprodukt koji se zove bilirubin. Dok bilirubin putuje kroz naš sistem organa, jetra većinu njega pretvara u žuč, a zatim ga ili čuva u žučnoj kesi ili ga eliminiše kroz stolicu. Međutim, mala količina bilirubina ostaje da cirkuliše u krvi.

povišen bilirubin

Normalni ukupni nivo bilirubina u krvi iznosi od 0,3 do 1,9 miligrama po decilitru, dok je normalan direktni bilirubinski nivo od 0 do 0,3 miligrama po decilitru.

Postoji mnogo vrsta bolesti koje mogu uzrokovati visoke nivoe bilirubina, kao što je kamenje u žučnoj kesi, bolesti jetre ili crvenih krvnih zrnaca.

Uzroci povišenog bilirubina kod odraslih mogu da variraju, a najviše se svode na bolesti jetre, žučnih puteva i kese i hemolitičku anemiju. Takođe, veći nivo ove supstance može biti izazvan lekovima i reagovanjem na transfuziju.

  1. Bolesti jetre

Uobičajeno je da naša jetra pretvara bilirubin u rastvorljivo stanje koje se može ukloniti iz našeg tela. Ako jetra ne funkcioniše kako treba, neminovno će doći do povećanja bilirubina u našem organizmu. Zdravstvena stanja kao što su virusni hepatitis, ciroza ili Gilbertov sindrom mogu uticati na funkciju jetre i uzrokovati povećane nivoe bilirubina.

  1. Bolesti žučnih kanala i žučne kese

Ako patite od stanja koje blokira ili oštećuje žučne kanale, najverovatnije da imate povišen bilirubin u krvi. Holestaza se javlja kada se smanjuje protok žuči usled smanjene sekrecije ili blokiranog žučnog kanala, što će uzrokovati visok nivo bilirubina. Ostala stanja koja mogu uzrokovati povišene nivoe bilirubina uključuju kamenje u žuči, kao i tumori žučne kese, pankreasa ili žučnog kanala.

  1. Hemolitička anemija

Stanje koje se naziva hemolitička anemija može učiniti to da naša crvena krvna zrnca propadnu prerano. Ovo stanje može dovesti do veće razgradnje crvenih zrnaca, čime se proizvodi višak bilirubina i uzrokuje njegovo povećanje. Postoji nekoliko uslova koji mogu izazvati hemolitičku anemiju, a u njih spadaju lupus, srpasta anemija, limfom ili leukemija.

Bioliver kapi za jetru

  1. Lekovi

Neki lekovi mogu biti uzrok neželjenim efektima koji dovode do visokih nivoa bilirubina. Lekovi koji smanjuju upliv bilirubina u jetri mogu uzrokovati njegovo povećanje u krvi. Neki od lekova mogu uticati na lučenje žuči, što takođe može podići nivo bilirubina u krvotoku. Takođe, postoje i lekovi čija velika doza može oštetiti jetru, tako da i na taj način povećavaju ovaj nivo.

  1. Reakcija na transfuziju

Moguće je da imate alergijsku reakciju tokom transfuzije krvi, što dovodi do toga da vaš imuni sistem uništi crvena krvna zrnca koje ste dobili transfuzijom. Kada se ovo desi, velika količina krvnih zrnaca se uništava i proizvodi se velika količina bilirubina.

Saveti u slučajevima povišenog bilirubina

  • Jesti visoko hranljive namirnice, koje podstiču energiju i pomažu jetri da ukloni toksine iz vaše krvi. To uključuje ribu, mahunarke, živinsko meso, voće, proizvode od celog zrna, maslinovo ulje i mlečni proizvodi.
  • Ishrana sa visokim unosom vlakana pomaže regeneraciji jetre. Preporučuje se da muškarci pojedu oko 35 grama vlakana dnevno, a žene oko 25 grama.
  • Crveno povrće i voće prirodno je bogato likopenom, snažnim antioksidantom pogodnim jetri. Kuvani paradajz ili sok od paradajza imaju najviše likopena, do 6.000 mikrograma po porciji. Ostali bogati izvori likopena su crvena paprika, lubenica, guava, grejpfrut i papaja.
  • Ograničiti konzumaciju nezdrave hrane koja sadrži puno loših masti i šećera. Izbegavati prženu i brzu hranu, gazirane napitke i slatkiše. Osim toga, ograničiti i unos soli i potrošnju alkohola.
  • Ječam je žitarica koja može pomoći kod povišenog bilirubina, jer deluje kao prirodni diuretik.
  • Kurkuma je začin koji pomaže u detoksikaciji jetre, pa time i uklanjanju bilirubina iz organizma.
  • Kao prirodni protivotrov, đumbir pomaže u zaštiti jetre od toksina i dodavanje ovog začina u ishranu može pomoći da jetra pravilno i efikasno funkcioniše, pa samim tim i smanji nivo bilirubina.
  • Rotkvice su takođe prirodni protivotrov i odlične su kod problema povišenog bilirubina u krvi.