ANTIALERGIJSKI SAVEZNICI

Efikasni lekovi protiv alergije ne moraju uvek biti oni propisani od lekara. Oko nas postoje i prirodni antihistaminici, koji u obliku esencijalnih materija važnih za ljudski život, mogu da nam pomognu u savladavanju alergija bez štetnih posledica.

 

Oni koji pate od alergija znaju šta znače frustracije pri pokušajima da se izbegne problem koji im svakodnevno funkcionisanje čini mnogo težim.

prirodni antihistaminici

Lekovi za alergije nazivaju se antihistaminici i oni često imaju neželjene efekte jednako uznemirujuće kao što su i dejstva samih alergija. Zato je dobro da postoje prirodne alternative koje mogu pomoći u olakšanju i ublažavanju simptoma alergije.

Prirodni antihistaminik može da pruži olakšanje bez propratne glavobolje, vrtoglavice ili pospanosti; zapravo svih onih simptoma koji se obično javljaju nakon uzimanja prepisanih lekova za alergije.

Antihistaminik i prirodni antihistaminik

Kada se naše telo bori sa nečim, kao što je polen, ambrozija, maslačak i druge slične stvari koje mogu da stvore alergiju, ono proizvodi prirodnu hemikaliju koja se naziva histamin. Ovaj imuni odgovor našeg organizma povećava protok krvi do područja gde se problem javlja. Tada dolazi do curenja telesne tečnosti, izazvanog oticanjem sluzokože. Rezultat je više sluzi, što može dovesti do svraba, otoka, kijanja, curenja nosa, svraba očiju i svih ostalih simptoma alergije.

Dakle, iako histamin može biti koristan, takođe može biti i veoma dosadan. Antihistaminici su napravljeni da blokiraju reakciju nastalu od histamina, što olakšava moguće simptome alergije.

Prirodni antihistaminici imaju slične efekte kao antihistaminički lekovi, a spadaju u hranu. Korišćenje ovih prirodnih antihistaminika može pomoći svakom ko pati od alergija da oseti olakšanje bez ikakvih neželjenih efekata.

5 vrsta prirodnih antihistaminika

Sintetički antihistaminici se obično dobro tolerišu, ali i oni proizvode sporedne efekte koji nisu baš poželjni. Čak i oni koji tvrde da imaju manje neželjenih efekata obično imaju neke vezane probleme, kao što su glavobolja ili nesanica. Zbog toga je pronalaženje načina da se koriste prirodni antihistaminici nešto što je veoma važno svakome ko se suočava sa alergijama.

Važno je reći da čak i hrana koju jedemo sadrži neku vrstu antihistaminika. Iako oni ne mogu biti tako snažni kao lekovi protiv alergija, oni mogu biti veoma efikasni ako se koriste tokom određenog vremena.

1) Vitamin C

Ovaj veoma zdravi vitamin nalazi se u voću, naročito u citrusima. Koristan je, jer se bori protiv slobodnih radikala, koji mogu da prouzrokuju dugotrajnu štetu u organizmu. Takođe, vitamin C pomaže u ublažavanju simptoma alergije efikasnom borbom protiv histamina. Konačno, vitamin C omogućava zdravlje čoveku, jer poboljšava njegov imunitet. U hranu koja sadrži visok nivo vitamina C ubraja se paprika, zeleno lisnato povrće, brokoli, kivi, bobičasto voće, guava…

2) Vitamin A

Vitamin A ima jaka antioksidativna svojstva koja pomažu da se izbegnu i kontrolišu alergijske reakcije. U voće i povrće koje sadrže ovaj vitalni sastojak spadaju šargarepa, spanać, paradajz, zeleno lisnato povrće i mango. Savet je da se hrana bogata vitaminom A pojede sirova kako bi se od nje pridobila maksimalna vrednost. Bilo kakva termička obrada smanjuje nivo ovog vitamina u ovim namirnicama.

3) Flavonoidi

Flavonoidi se ponašaju kao antihistaminici, jer imaju jaka protivupalna svojstva. To su materije karakteristične za biljke koje jedemo, a među njima borovnice, jagode, paradajz, zelena paprika i slatki krompir spadaju u sam vrh po bogatstvu flavonoidima. Sve ove namirnice pravi su prirodni saveznici u borbi protiv najrazličitijih tipova alergija.

4) Omega 3 masne kiseline

Protivupalne osobine omega 3 masnih kiselina su već veoma dobro poznate. Najbolji izvori ovih dragocenih materija za ljudski život su riba, prevashodno losos i druge vrste karakteristične za hladnije vode, a takođe i semenke konoplje, kanola ulje i ulje od lanenog semena.

5) Bromelain

Za ovaj prirodni antihistaminik poznato je da odlično suzbija kašalj i smanjuje gustinu sluzi koja se izbacuje tokom alergijske reakcije. Bromelain je enzim koji služi za varenje proteina i može se naći u stabljici ananasa. Deluje povoljno na alergiju tako što blokira proizvodnju fibrina i kinina iz tela, kao jedinjenja koja uzrokuju upale i oticanje.