ZAŠTITA TOKOM SNA

Ako ste se ikada zapitali da li je dobro spavati sa čarapama na nogama, istraživanja pokazuju da je određene zdravstvene koristi zaista moguće dobiti ukoliko se pre leganja u krevet obujemo.

 

Spavanje je od suštinskog značaja za ljudski organizam, jer tokom sna telo prolazi kroz regenerativne procese koji su veoma važni za zdravlje i revitalizaciju.

spavati sa čarapama

Većina ljudi shvata važnost spavanja i zna za onaj čudni osećaj kada nisu dovoljno naspavani. Međutim, danas je sasvim uobičajeno da se mnogi bore sa nesanicom u nadi da će što pre zaspati kvalitetnim snom bez prekida. U pokušajima da zaspu što lakše, neretko se dešava da posegnu za raznim trikovima, pa čak i da obuju čarape! Pokušaćemo da utvrdimo zbog čega je dobro spavati sa čarapama na nogama.

Istraživanja koja su se bavila ovom tematikom jednoglasno kažu da je veoma korisno da se nose čarape tokom spavanja. Osim što će pomoći da se lakše zaspi, čarape greju noge, a krvni sudovi u stopalima će se proširiti, što će koristiti mozgu da dobije signal da je vreme za spavanje.

Pojedina istraživanja ukazuju na pozitivnu korelaciju između širenja krvnih sudova u ekstremitetima i brzine utonuća u san. Takođe, kada telo postane toplo, organizam će sam pokušati da se ohladi na udobnu temperaturu, što će opet zauzvrat pomoći da se zaspi brže.

Mogu se navesti bar tri zdravstvene prednosti „obuvenog“ spavanja.

BioRelax kapi protiv nesanice

  • Sprečava noćno znojenje

Čarape na nogama tokom spavanja pomažu u regulaciji telesne temperature dok samo telo sprovodi proces hlađenja. Ovakav tip kontrole temperature tela može biti od koristi u sprečavanju pojavljivanja noćnih preznojavanja, koji mogu da dovedu do poremećaja sna.

  • Pomaže kod Rejnoove bolesti

Rejnoova bolest je retko stanje koje pogađa krvne ćelije pojedinca i izaziva preteranu reakciju na hladne temperature, koja u teškim slučajevima može dovesti do rana ili nekroze (smrti) tkiva. Kako spavanje sa čarapama pomaže u regulaciji temperature tela, to može pomoći da se spreči ovo stanje.

  • Sprečava suvu kožu

Osobama koje se suočavaju sa problemom suve kože, posebno u zimskim mesecima kada su temperature niske, dešavaju se i suva, ispucala stopala. Ovakvo stanje može dovesti do nepodnošljivog bola, osim toga što ni estetski ne izgleda lepo. Nanošenje odgovarajuće kreme na noge pre spavanja i nošenje čistih pamučnih čarapa, pomaže da se izbegne buđenje sa bolnim i suvim stopalima.

Kakve čarape nositi za spavanje?

Ako već spavate sa čarapama, veoma je važno odabrati odgovarajući tip. Čarape koje su previše debele ili su napravljene od neprirodnih materijala koji ne dozvoljavaju dovoljan protok vazduha oko nogu mogu prouzrokovati to da noge postanu previše tople, što će neminovno dovesti do pojačanja znojenja. Ovo takođe može dovesti do povećane proizvodnje bakterija, koja će prouzrokovati dalje komplikacije. Prilikom izbora čarapa koje su podesne za spavanje, odaberite onaj par koji je napravljen od prirodne tkanine, koja nije previše debela.

Ako nosite čarape dok spavate, postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir i u pogledu higijene, jer je to važan aspekt postizanja najveće moguće koristi od nošenja čarapa tokom spavanja. Uvek morate menjati čarape pre nego što odete u krevet. U suprotnom, bakterije mogu da dovedu do stanja sličnog gljivičnom, koji se može razviti u infekciju stopala. Zbog toga je važno u krevet otići u čistim čarapama, sa prethodno opranim stopalima i pravilno osušenim, posebno u predelu između prstiju.