EH, TAJ ŠEĆER

„That Sugar Film“ govori o tome zašto je štetan šećer. Australijski zabavni i nadahnuti dokumentarni film o šećeru i štetnim nusefektima.

 

Šta ima toliko kontroverznog u tom šećeru? Zašto je štetan šećer?

Ima svačega kontroverznog. Zavisnost od šećera, šećer kao droga, šećer kao otrov, šećer kao bolest, šećer kao izvor energije, šećer kao deo karaktera, šećer kao ljubav, šećer kao depresija …

Šećer je danas sveprisutan u svakoj vrsti hrane, ne možete da zamislite gde ga sve i zbog čega stavljaju u namirnice. That Sugar Film priča upravo o tome i posledicama zašećerene hrane i đećernog stila života na zdravlje ljudi.

That Sugar Film and director Damon Gameau

Šećer je danas postao kompleksna nutricionistička priča delovanju raznih vrsta šećera, to je priča o saharozi, glukozi, laktozi, voćnoj fruktozi i kukuruznoj fruktozi. I postao je šećer deo istinitih teorija zavera o zlim korporacijama koje nas šećerom kontrolišu na globalnom nivou.

That Sugar Film je australijski dokumentarni film iz 2014 godine koji je snimio Dejmon Gamo (Damon Gameau) koji na zabavan i ubedljiv način govori o šećeru u ishrani, uz niz poznatih sagovornika iz sveta nutricionizma, wellnessa, dijetetike i nauke. Autor filma je na dopadljiv i atraktivan način predstavio prisustvo šećera u našoj ishrani i na sopstvenom primeru pokazao posledice delovanja viška šećera u ishrani, zapravo posledice skrivenog šećera u ishrani.

U The Sugar Film-u se stalno meri koliko kašičica šećera pojedemo kada se zdravo hranimo! Da, zdrava ishrana može biti jako bogata šećerom, odnosno da budemo precizniji ugljenim hidratima. Pošto o tome ne razmišljamo, nismo ni svesni koliko šećera unosimo u sebe. A posebno koliko deca jedu šećera, to je zastrašijuće! I kako taj šećer brzo deluje na nas da dobijemo neke bolesti.

Sjajan i zabavan film, ubedljiv i poučan, uživaćete u njemu. Nemojte imati predrasudu da ga ne pogledate jer je dokumentarni film, pošto That Sugar Film je izvrsno uradjen i ima ritma, dramaturgiju, radnju, duhovitost, odlična je produkcija  

Film imate na PopCornu sa prevodom, snimak je odličan. Za celu je porodicu. Gledajte ga zajedno sa decom, možda im se upali neka lampica u glavi da izbegavaju sokove i zašećerene namirnice i da znaju zašto je štetan šećer.

A pošto je šećer „moj život“, mogao bih ispisati stranice teksta na ovu temu i na temu filma. Posebno o toma kako visoko fruktozni kukuruzni sirup deluje na jetru, zašto se gojima i ako ne jedemo mnogo, zašto ne možemo da smršamo, kako nam jetra postaje masna, zašto nemamo energije i kako nam se raspoloženje menja.

U prilogu je film na YT ali sa češkim prevodom, no čuje se dobro engleski jezik, pa ko razume engleski može da ga sluša u originalu. Ne može se na YT naći ceo film na engleskom ili sa našim prevodom, samo neke sinhronizacije na ruski, italijanski, španski.

Sam autor filma je svoju misiju osvešćoivanja ljudi zašto je šećer štetan nastavio putem svog web sajta koji možete pogledati ovde: The Sugar Film web site

Zlatko Šćepanović