MED NAŠ LAŽNI

Zašto postoji lažni med na našem tržištu u tolikom obimu i kako falsifikati meda prave veliki profit od meda

 

Postoji li lažni med ili je to samo fama?

Desetak godina unazad med kupujemo samo u manastirima ili baš ako znamo da je neki medar pošten. Medenjake i ne pokušavamo da jedemo. Inače je vrlo teško pronaći pravi med, verovali vi ili ne. Falsifikati meda caruju na našem tržištu. A posebno je zastupljen nekvalitetan med. Cena meda vam dovoljno govori o svemu.

Kad kažemo pravi med, mislim na baš čist med koji nije obogaćivan šećerom, vodom i fruktozom. Lažni med je svaki onaj med koji nije 100% prirodno dobijen i upakovan med. A kad kažemo kvalitetan med, mislimo na originalni med jedne paše (livadski, bagremov, lipov, šumski, lavandin, žalfijin …) koji nije obogačivan jeftinim medom od uljane repice, suncokreta ili meda koji je dobijen dohranom pčela šećernom vodom.

 Priča o medu i zašto postoji lažni med - falsifikati meda prave profit

Na žalost, hemija je toliko napredovala da čak i stručnjaci za med nisu često u stanju da prepoznaju falsifikovani med od originala. Lažni med ima istovetan izgled, konzistenciju i čak i ukus kao pravi med. Po rečima stručnjaka za med, danas je to otišlo toliko daleko da tek ozbiljne hemijske analize mogu da pokažu šta je pravi a šta lažni med.

Danas se regularno na bazi kukuruznog fruktoznog sirupa, vode i malo hemije pravi med. Visokofruktozni kukuruzni sirup se dobija od kukuruza i to je smesa slična medu ali daleko sladja od meda. Koristi se kao zamena za šećer i čitav niz naturopata i doktora u svetu taj visokofruktozni kukuruzni sirup optužuju za mnoge savremene bolesti i tretiraju ga kao otrov. A on se nalazi u velikim količinama u Coca Coli, gaziranim pićima, kolačima, testu, keksu, gotovoj hrani, kečapu, majonezu. O štetnosti fruktoznog sirupa pogledajte ovaj video klip i predavanje, samo aktivirajte prevod na srpski jezik.

Postoje fabrike koje prave gotovu smesu za med koja se najčešće meša sa vodom zbog voluminoznosti i sa malo prirodnog meda zbog ukusa. Najčešće takav med dobijete u onim malim kesicama meda po restoranima i kafićima.

Nebrojeno puta sam to testirao na sebi jer sam osetljiv na fruktozu i zadnjih godina ne uzimam med za čaj u kafićima već isključivo šećer jer je zdraviji!

O tempora, o mores!

Kako prepoznati pravi med moćete pročitati u tekstu falsifikati meda.

Kako falsifikati meda prave veliki profit

Proizvodnja i prodaja meda pčelarima pravi velika iskušenja. Teško je odupreti se nagonu da se lako zaradi novac. Jer, u suštini, lako je napraviti prevaru sa medom. I lako je zaraditi na toj prevari, otuda se u med stavlja šećer i fruktoza. Misli pčelar i medar da to i onako nije opasno za zadravlje, sve je to u neku ruku sličan šećer, a teško je održavati košnice i šetati tokom godine pčele od ispaše do ispaše, s obzirom da medar koji hoće da prikupi mnogo meda mora stalno da premešta košnice na bogatije ispaše.

Kakva je računica za med?

Uz napomenu da u svetu aktivisti za prava potrošača smatraju da 75% meda u policama supermarketa nije pravi med već falsifikat meda.

Large scale tests on US supermarket honey now reveal that roughly 75 percent of honey on the market isn’t even real.

According to investigation by Food Safety News, today’s mass produced honey is often times void of real pollen, artificially processed and laundered from China. Honey manufacturing experts and the World Health Organization agree that real honey must contain true microscopic particles of pollen, to be considered real, with an identifiable source. Honey void of pollen is an artificial, nutrition-void, watered-down scam.

Tako da varanje sa medom nije naša lokalna stvar već globalna pojava. Zašto se falsifikuje med je jednostavno vidljivo iz sledećeg priloga.

Kilo pravog meda košta 8-10 eura.

Kilo šećera košta 1 euro.

Kilo fruktoznog sirupa košta 0,5 eura.

Kilo vode košta skoro ništa.

I sad zamislite da umesto 10 kila pravog meda imate 9 kilograma fruktoze, vode i hemije i samo kilo meda zbog ukusa, pa onda izračunajte kolika je to razlika u ceni. 10 kila pravog meda košta 60 eura a 10 kila lažnog meda košta 10 eura. Onda vam je i jasno kolika je zarada na falsifikovanom medu. I zašto se mafija uključila u proizvodnju meda.

A posledice lažnog meda su užasne po zdravlje ljudi.

Prvo, takav med nema nikakva lekovita svojstva već samo goji.

Takav med je dužom upotrebom čak i zdravstveno štetan, dovodi do masne jetre, povišenog holesterola, gojaznosti i dijabetesa.

Takav lažni med stvara pogrešnu sliku o pravom medu. Dok pravi med u našem stomaku deluje kao ljuta namirnica i leči stomak, pluća i šta sve već ne, lažni med je ekstremno sladak i radi sve suprotno, razvijajući sve štetne stvari u organizmu. Lažni med samo goji, nije lekovit med i štetno deluje na zdravlje.

Zato dobro proverite kod koga kupujete med.

 

Zlatko Šćepanović