NAJBOLJE IZ PRIRODE ZA ZUBE

S godinama zdravlje desni i zuba sve je slabije. Mnogo faktora utiče na ovo stanje, ali srećom postoje određene hranljive materije koje paradontozu kao najvećeg neprijatelja zuba može držati po strani ili izlečiti.

 

Uprkos uobičajenim higijenskim navikama, parodontopatija (paradontoza) kao bolest zuba javlja se kod mnogih ljudi tokom života, a preovlađuje u starijem dobu.

zdravlje desni

Krvavi desni mogu biti već prvi znak da su inficirani. Zubi mogu postati toliko slabi da ispadaju, a i čitava vilica može da bude pod infekcijom.

Verovatno vam je već poznata veza između bolesti desni i čitavog organizma. Zdravlje vaših usta može uticati na povećan rizik od javljanja ateroskleroze i bolesti srca, srčanog udara, dijabetesa i respiratornih bolesti. Takođe, nedavno je otkriveno da je kod žena paradontopatija usko povezana s povećanim rizikom od raka jednjaka, dojke i žučne kese.

Dobra stvar je u tome što se sve ove komplikacije oko zuba mogu izbeći. Potrebno je samo da dodate određene dodatke ishrani kako biste zaštitili zdravlje svojih zuba u onolikoj meri koliko možete uraditi za zdravlje celog svog organizma.

Kako očuvati zube i celokupno zdravlje?

Postoje četiri specifična dodatka ishrani koje treba uvesti u rutinu kako bi se preduzelo sve u održavanju zdravlja usta. Ovi dodaci su veoma snažni u borbi protiv efekata parodontoze.

U pitanju su ekstrakt semena grožđa, koenzim Q10, ehinacea i folna kiselina.

Ekstrakt semena grožđa

Ovo je izuzetno antioksidant sa 20 do 50 puta većim potencijalom od vitamina C i E. Ekstrakt semena grožđa može da spreči bakterije da se kolonizuju, a to je ogroman učinak za zdravlje zuba, posebno za sprečavanje parodontoze. Plak se smatra vrstom bakterijskog biofilma, što objašnjava njegovu vezu sa bolestima širom celog tela. Bakterijski biofilmovi (zajednice bakterija) naročito se teško mogu srušiti čak antibiotikom, pa je njihovo sprečavanje na prvom mestu najbolja strategija u borbi protiv paradontopatije.

Koenzim Q10

Ova hranljiva materija neophodna je za funkciju ćelijske energije i imunog sistema. Što je jači imunitet, to se bolje može izbeći bilo kakva infekcija, pa tako i infekcija zuba i desni. Koenzim Q10 se u ovom smislu pokazuje kao pravi saveznik.

Ehinacea

Klinička ispitivanja pokazala su da je ehinacea jednako efikasna kao brojni lekovi i sredstva za sprečavanje gripa, samo što ova biljka ima mnogo manje neželjenih efekata. Ehinacea je efikasna i za zdravlje usta i zuba, jer sprečava enzime koji razgrađuju tkivo, što se ispostavlja kao pravo uporište razvoja bakterija.

Folna kiselina

Ova kiselina je veoma važna tokom trudnoće, ali je ona neizmerno važna i kada je reč o zdravlju desni i zuba. Istraživanja su pokazala da je nedostatak folne kiseline povezan sa Alchajmerovom bolešću i vaskularnom demencijom. Ona je u stanju da spreči pojavu parodontoze i da pomogne i ubrza njeno lečenje. Takođe je veoma dobra u tome što osigurava sprečavanje ponovnog javljanja ove bolesti.