ČORBA OD ŠKEMBIĆA NA ITALIJANSKI NAČIN

Iako je poznato koji deo svinjske utrobe se koristi u ovom jelu, čorba od škembića oduvek je bila pravi specijalitet koji su jednako jeli i siromašni i bogati. Ova škembe čorba napravljena je po italijanskoj recepturi, koja će iskrene ljubitelje škembića sigurno oduševiti.

čorba od škembića

Sastojci:

500 grama kuvanih škembića
500 grama brokolija
50 grama dimljene slanine
200 grama praziluka
5 šargarepa
1 glavica luka
2 dimljene kobasice
koren i list celera
svež bosiljak
rendani sir
kafena kašika ruzmarina
kafena kašika kima
3 paradajza
1 goveđa kocka za supu
sirće
200 mililitara crvenog vina
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Prethodno kuvane škembiće i praziluk sečemo na parčad, šargarepe na polukrugove, a slaninu i paradajz na kocke. Luk i listove celera sitno isečemo. Škembiće nalijemo vodom i dokuvamo. U drugom sudu kuvamo supu.

U tiganj sa zagrejanim uljem pržimo slaninu, seckani luk, šargarepu, list i koren celera i praziluk. Skuvane škembiće procedimo i properemo hladnom vodom. U šerpu sa zagrejanim uljem pržimo isceđene škembiće. Dodamo brokoli i paradajz. Dolijemo ulja. Sadržaj tiganja dodamo u šerpu. Nalijemo nekoliko kutlača supe. Dodamo crveno vino, kobasice isečene na kose krugove, sitno sečene začine i peršun. Posolimo, pobiberimo i ostavimo da se kuva jedan sat na tihoj vatri, posle čega je čorba spremna za serviranje. Predlažemo da uz njih poslužite bareni krompir, a preko škembića narendate sir.

Prijatno!