DIPLOMAT ŠNITE

Poslastičarski standard podrazumevaju i diplomat šnite. To je torta koja je uz reformu, esterhazi, saher i neke druge, neizbežna u ponudi svake poslastičarnice koja drži do svog renomea. Otkrivamo vam originalni recept kako biste mogli ovaj čokoladni desert praviti kada zaželite.

diplomat šnite

Sastojci:

150 grama čokolade za kuvanje
300 grama žele bombona
5 jaja
200 grama putera
1 kašika kakaoa
300 grama šećera
5 kašika brašna
3,5 kašike brašna
200 grama šećera u prahu
50 grama margarina
pola kesice praška za pecivo
500 mililitara mleka

Način pripreme:

Delimo belanca od žumanaca i mutimo mikserom. Dodajemo 5 kašika šećera, a kad se šećer istopi postepeno dodajemo žumanca, brašno, prašak za pecivo i kakao. U nauljenu tepsiju obloženu papirom sipamo smesu. Pečemo 15 minuta na 200 stepeni.

Pripremamo krem. U šerpu sipamo veći deo mleka, a u manjem rastopimo brašno. Mešajući dodajemo u šerpu razmućeno brašno i mešamo dok se ne zgusne.

Čokoladu topimo na pari. Mikserom mutimo šećer u prahu i margarin. Dodamo ohlađen krem i sjedinimo smesu.

Sitno seckane žele bombone pomešamo sa jednim delom fila. U preostali deo fila dodamo rastopljenu čokoladu.

Prepolovimo patišpanj na dve kore, pa na pola po dužini. Ređamo jednu na drugu koru i odsečemo krajeve. Na prvu koru razmažemo fil od čokolade, nanesemo drugu koru i fil sa želeom. Postupak ponovimo sa preostale dve kore. Ceo kolač premažemo filom od čokolade.

Sud sa preostalom čokoladom vraćamo na vatru, dodamo ulje da dobije sjaj. Celi kolač premažemo ohlađenim čokoladnim prelivom. Kad se stegne, kolač je spreman za posluživanje.

Prijatno!