EKLERI S KAFOM

Među tradicionalne francuske deserte svakako spadaju i ekleri, koji već odavno spadaju u standardnu ponudu poslastičarnica. Ekleri s kafom samo su jedna varijanta čuvene poslastice. Svim ljubiteljima kafe toplo preporučujemo da se upuste u avanturu pravljenja ovih eklera.

ekleri s kafom

Sastojci:

1 kafena kašika instant kafe
75 grama brašna
110 grama putera
2 jaja
150 mililitara vode
300 mililitara slatke pavlake
90 grama šećera u prahu
1 kafena kašika cimeta
2 kašike vode

Način pripreme:

U šerpu na šporetu stavimo 150 mililitara vode i puter. Kada se rastopi, dodamo brašno i mešamo dok testo ne počne da se odvaja od šerpe. Testo mutimo mikserom i dodamo 2 jaja. Testom punimo špric i na nauljenoj tepsiji formirano eklere. Pečemo 25 minuta na 200 stepeni. Za vreme pečenja ne otvaramo rernu.

Preostali puter istopimo na pari. Dodamo šećer u prahu, kafu i dve kašike vode. Kada se smesa sjedini, sklonimo sa šporeta i ostavimo da se ohladi. Mikserom mutimo slatku pavlaku dok šlag ne dobije potrebnu gustinu.

Eklere sečemo uzduž na pola. Špric napunimo šlagom i punimo donje delove eklera. Filovane eklere poprskamo cimetom i zatvorimo eklere gornjim delovima. Svaki ekler gornjom površinom uvaljamo u preliv od kafe, pa su onda ekleri spremni za posluženje.

Prijatno!