SMOTRA SMEHA

U Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica 16. i 17. novembra održaće se drugi po redu Festival humora i satire „Velika praznina za veliki let“.

 

Više od tri stotine radova prispelih iz zemalja u okruženju i širom Srbije konkurisalo je u oblastima karikature, kratke priče, pesme i aforizma. Stručni žiri u sastavu: akademik Pavle Kovačević, Aleksandar Čotrić i Vitomir Teofilović, za svaku oblast izabrao je pobedničke radove kojima će pripasti bronzana, srebrna i zlatna diploma, kao i radove koji će biti pohvaljeni.

velika praznina

Na konferenciji za novinare, koja je organizovana u utorak, 14.-g novembra u Galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica, idejni tvorac i predsednik žirija festivala, aforističar, akademik Pavle Kovačević, istakao je da osobenost ovog festivala leži u odabiru radova koji pored kritičkog pristupa imaju duhovni, plemenit i mudar odnos prema svetu i životu. Ovom prilikom je najavio:

„Ovde u Rakovici ćemo gajiti najoštriju satiru, ali – ne koja vređa, ne koja nekoga ponižava, ne koja proziva direktno bilo koga, nego je u skladu sa strategijom duhovnog, kulturnog i obrazovnog razvoja u Rakovici. Prošlog festivala je to dobro počelo, čini mi se. Nagrađeni su dobili nagrade na najvišem nivou i skulpturu jednog svetskog vajara, akademskog vajara iz Rakovice Vukašina Milovića i simbolično – satirički štap, rad akademskog slikara i vajara Stele Marković. Srećni smo što i ove godine to polako počinje da se prepoznaje, ne samo u Srbiji, nego i u okolnim zemljama.“

Poznati aforističar Aleksandar Čotrić, čiji su aforizmi prevođeni na brojne svetske jezike, član žirija ovoga festivala je izjavio:„Veoma sam srećan što se po drugi put u Rakovici održava Međunarodni festival humora i satire „Velika praznina za veliki let“. Iako je festival tek počeo da živi, on se već upisao na značajno mesto na mapi humora i satire, ne samo u Srbiji nego i u regionu. Beogradu je trebao jedan ovakav festival, koji će okupiti naše najbolje autore ove forme u žanru aforizma, pesme, priče i karikature. Verujem da će interesovanje publike, koje je iskazano i prošle godine, biti i ove godine na takvom nivou, a i da će biti čak i bolja poseta. Vidimo po interesovanju učesnika da je festival privukao njihovu pažnju i da imamo učesnike ne samo iz Srbije, već i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, Makedonije, pa je time ovaj festival već ispunio svoju osnovnu namenu da će ovogodišnji – po broju učesnika i po broju posetilaca da nadmaši prošlogodišnji.“ Dobitnik nagrade za književno stvaralaštvo „Jovan Skerlić“, aforističar Vitomir Teofilović je, takođe, član žirija.

„Na ovogodišnji konkurs je stigao veliki broj radova iz sve četiri oblasti – aforizmi, kratke priče, pesme i karikature. Samo da kažem – sa stanovišta književne poetike, ono što mi je drago, a to je da je stiglo sto nijansi humora i satire, jedan zaista divan širok dijapazon. To je ono što je najbolje i što obećava veliku budućnost ovog festivala“ – izneo je svoje impresije Teofilović.

Festival će početi 16. novembra u 19 časova otvaranjem izložbe karikatura pobedničkih radova i gosta karikaturiste Slaviše Ševrta u Galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica. Nakon toga će se održati promocija knjige „Eseji – o aforizmima, romanima i pesmama“ Vitomira Teofilovića, na kojoj će učestvovati i gosti aforističari, koji će govoriti svoje aforizme zastupljene u ovoj zbirci.

Proglašenje rezultata konkursa i svečano uručenje pohvala i nagrada održaće se drugog dana festivala 17. novembra, sa početkom u 19 časova. Dramska umetnica Rada Đuričin će govoriti nagrađene pesme, kratke priče i aforizme. U programu će pored pohvaljenih i nagrađenih autora učestvovati i gosti aforističari iz Srbije i okolnih zemalja. U muzičkom delu programa nastupiće Milutin Obradović, gitara i vokal.