OD TRAGEDIJE DO SREĆE

Podvig kakav nije zapamćen u istoriji sporta. O tome govori film „Skok“, posvećen nadljudskoj snazi srpske košarkašice Nataše Kovačević.

 

Njena ljubav prema košarci i životu pomogla joj je da prevaziđe gubitak noge i postane jedna od najvećih heroina modernog doba.

skok

Od tada je i sama promenila mnoge živote, i to na bolje. Priča o jednoj od najtalentovanijih košarkašica Evrope, koja je u saobraćajnoj nesreći ostala bez noge, i uprkos svim preprekama uspela da se vrati na teren, uskoro bi trebalo da se nađe i u bioskopima.

Za završetak filma potrebna su dodatna novčana sredstva koja bi trebalo da se prikupe putem platforme za grupno finansiranje.

„Ovaj film je zapravo neka vrsta zahvalnosti svim ljudima koji su me podržali, koji su bili uz mene, od prvog momenta kada se saobraćajna nesreća dogodila. Da nije bilo njih, definitivno ne bi bilo ni ove priče, jer oni su mi bili neiscrpni izvor energije i veliki vetar u leđa, da nastavim dalje i da se pre svega borim“, kaže Nataša.

Novac bi osim za film bio iskorišćen i za otvaranje ženskih školica košarke, ali i za podizanje spomenika srpsko-francuskom sportskom prijateljstvu. Francuski i srpski košarkaški savezi dali su veliki doprinos u Natašinom oporavku.

„Očekujem da podignemo taj spomenik i da to bude stvar koja će da traje i posle ovog filma, jer sve to što je Francuska basket federacija pomogla Nataši je vratilo veru da postoje ljudi koji se vole uprkos nedaćama koje postoje u političkom ili bilo kom drugom smislu“.

U tu svrhu, ali i ne samo zbog toga, pokrenuta je i jedinstvena kampanja za grupno finansiranje (crowdfunding), sa tri postavljena cilja:

– završetak snimanja
– izrada i postavljanje spomenika kojim se čuva uspomena na velikane srpske košarke i na korene sportskog prijateljstva
– akcija „Fondacije Nataše Kovačević“, u kojoj će biti deljena oprema školama košarke širom zemlje,

Prvi cilj je sakupljanje 76.000 dolara.

Film bi u bioskopskim salama trebalo da se nađe početkom sledeće godine.

Izvor: B92.net