PIJELONEFRITIS TOKOM TRUDNOĆE

Trudnice su podložnije raznim bolestima, pa je tako i infekcija bubrega u trudnoći veoma ozbiljno medicinsko stanje koje zahteva pravovremeno lečenje kako se pod životnu opasnost ne bi stavili ni buduća majka ni njen fetus.

 

Trudnice prolaze kroz mnoge faze i teškoće tokom devet meseci kako bi na kraju rodile zdravo dete. To znači da se taj period smatra borbom protiv svih mogućih komplikacija usled različitih bioloških, fizičkih ili mentalnih faktora.

infekcija bubrega u trudnoći

Jedna od takvih komplikacija je i infekcija bubrega, poznata kao pijelonefritis, koja je potencijalno opasna za buduće majke. U nekim novijim studijama otkriveno je da nelečeni pijelonefritis može dovesti do bubrežne insuficijencije. Osim toga, žene koje boluju od bubrežne infekcije pod većim su rizikom od pobačaja ploda, što može dovesti do ozbiljnijih komplikacija, pa čak i smrti majke.

Uzroci pijelonefritisa u trudnoći

Trudnoća je jedna od najosetljivijih faza u životu buduće majke, ostavljajući je izloženu mnogim psihološkim i zdravstvenim problemima. Takođe, primećuje se da tokom trudnoće ove promene mogu ometati normalan protok urina, čineći trudnicu podesnijom za bubrežne infekcije u poređenju sa drugim ženama.

Bakterijska infekcija prvo potiče iz donjeg urinarnog trakta, ide do mokraćnih kanala i genitalnog područja, da bi na kraju zahvatila bešiku i bubrege (jedan ili oba).

U zdravom telu, mokraćni kanali funkcionišu simultano uz prethodno pražnjenje urina iz bubrega do bešike, odakle se izbacuje iz tela. Tokom trudnoće, uz hormone koji nadjačavaju funkcionisanje različitih organa, visoka koncentracija progesterona otvara put eventualne kontrakcije mokraćnih kanala. Još jedna nevolja se javlja s povećanjem materice koja dodatno pritiska mokraćne kanale, što dovodi do stagnacije urina u bubrezima. Zbog toga se bakterije poput ešerihije koli, klebsijele ili stafilokoke mogu lakše probiti do bubrega i izazvati infekcije.

Simptomi infekcije bubrega tokom trudnoće

Dakle, rizici dobijanja bubrežne infekcije u trudnoći su visoki, tako da je važno poznavati simptome pijelonefritisa. Ovo stanje klasifikuje se kao akutno ili subakutno, pa se i simptomi razlikuju u oba ova slučaja.

Akutni pijelonefritis

Kod ovog tipa infekcije bubrega, simptomi se pojavljuju iznenada. Neki od najprepoznatljivijih znakova su:

  • Visok srčani puls, dostiže i do 120 otkucaja u minuti
  • Iznenadni bol u stomaku na jednoj ili obe strane, obično kod žena koje su trudne 16 nedelja i više
  • Iznenadni porast temperature do 39,5 i osećanje groznice
  • Bledilo lica i povraćanje
  • Osetljivost u području bubrega
  • U težim slučajevima, urin se izbacuje koncentrično, sadrži gnoj ili krv

Subakutni pijelonefritis

Simptomi se ovde vide tokom određenog perioda vremena u trudnoći i nisu toliko karakteristični. U njih se ubrajaju:

  • Loš osećaj bez ikakvog razloga, pa se često pripisuje trudnoći kao specifičnom stanju
  • Blagi bol u stomaku
  • Bol u krstima
  • Simptomi zapaljenja pluća ili plućne maramice
  • Povraćanje i drhtavica
  • Iznenandni porasti i padovi telesne temperature
  • Uvećanje inficiranog bubrega

Kako se dijagnostikuje infekcija bubrega?

Osim prepoznavanja osnovnih simptoma pijelonefritisa u trudnoći, važno je dijagnozu potvrdi kod lekara specijaliste. Za pravilno dijagnostikovanje bubrežne infekcije potrebno je proći čitav niz specijalističkih pregleda koji počinju ispitivanjem urina kako bi se utvrdilo da li u njemu postoje bakterije, eventualno prisustvo krvi ili gnoja. U ostale važne dijagnostičke metode pri utvrđivanju postojanja bubrežne infekcije ubrajaju se ultrazvuk abdomena, tomografija i rendgen koji na najbolji mogući način pokazuju bilo kakve abnormalnosti u bešici i mokraćnim kanalima.

Lečenje infekcije bubrega u trudnoći

Budući da postoji rizik i za fetus i majku kada joj se dijagnostikuje infekcija bubrega, doktori generalno preporučuju bolničko lečenje. U takvim slučajevima je bolje ostati pod ozbiljnim nadzorom stručnjaka kako bi infekcija bila pod kontrolom i potpuno izlečena. Preporučuje se kompletan odmor u krevetu i pažnja usmerena na trudnicu kako bi joj se olakšao bol uz standardnu terapiju. Često se od pacijentkinja traži da im kolena budu savijena kako bi se pravilno relaksirali abdominalni (stomačni) mišići. Medicinska terapija počinje neophodnim antibioticima koji se postepeno doziraju u zavisnosti od ozbiljnosti infekcije.

Nakon otpuštanja iz bolnice, moguće je da se uzimanje antibiotika produži za 7 do 10 dana. Kako bi trudnica smanjila količinu urina, savetuje se konzumiranje više tečnosti koje mogu pomoći uklanjanju bakterija iz organizma. Takođe, tokom infekcije treba izbegavati kofein i alkohol, jer su u stanju da učestaju mokrenje.

Prevencija infekcije bubrega

Kao što se često kaže – predostrožnost je uvek bolja od lečenja! Da bi se smanjile šanse za dobijanje infekcije bubrega u drugom stanju, potrebno je pratiti neke od sledećih koraka:

  • Piti 8-10 čaša vode svakog dana
  • Održavati higijenu genitalija
  • Prazniti bešiku redovno i nikada ne kontrolisati potrebu za mokrenjem
  • Nakon svakog pražnjenja, važno je potpuno obrisati se kako bi što manje bakterija ostajalo u mokraćnim kanalima
  • Treba izbegavati sapune i ostala higijenska sredstva koja nadražuju kožu i oči, jer oni doprinose kultivaciji štetnih bakterija