MAYBE BABY

Znate li kako se prepoznaje trudnoća? Koji su prvi simptomi trudnoće i kako se manifestuju. Kako prepoznati prve znake trudnoće.

 

Rani znaci trudnoće različiti su kod žena i zavise od mnogo faktora. Trudnoća je izmenjeno stanje organizma ali ga neke žene ne prepoznaju brzo.

Kako se prepoznaje trudnoća - koji su prvi simptomi trudnoće

Izostanak ili kašnjenje menstruacije je verovatan znak trudnoće, koji će kod većine žena pobuditi sumnju na trudnoću. Dvoumljenje oko trudnoće najbolje je rešiti rađenjem testa na trudnoću (određivanjem betaHCG u urinu ili krvi), te odlaskom na ginekološki pregled. Ukoliko se radi o trudnoći, test iz urina će biti pozitivan nakon izostanka menstruacije, dok će test iz krvi biti pozitivan ranije, već nekoliko dana nakon oplodnje.

Implantacijsko krvarenje povezano je s „usađivanjem“ oplođene jajne ćelije u matericu. Ponekad se ovo krvarenje može poklopiti s terminom očekivane menstruacije, što kod nekih žena može izazvati sumnju. Najčešće je implantacijsko krvarenje manje obilno i kraćeg trajanja u odnosu na menstruaciju, ponekad tek naznačeno. S obzirom da krvarenje u ranoj trudnoći može biti i znak nekih komplikacija, najbolje je posetiti ginekologa.

Zbog usađivanja oplođene jajne ćelije u matericu, mogu se javiti kontrakcije, koje žena oseća kao grčeve u donjem delu trbuha. Kod određenog broja žena grčevi se javljaju i u periodu PMS-a i za vreme menstruacije, no grčevi zbog implantacije su jačeg intenziteta. Ponekad, uz grčeve, prisutna je i bol u leđima (lumbalni dio kičme).

Mučnina je često znak trudnoće. Za neke nepravedno je nazvana „jutarnja mučnina“ jer zna potrajati ceo dan. Na mučninu se može nadovezati i povraćanje različitog intenziteta. Dok lakši oblici mučnine ne zahtevaju lečenje, kod težih je potrebna hospitalizacija. Iako postoji nekoliko teorija o nastanku mučnina i povraćanja, najviše prihvaćena teorija smatra da ovi simptomi nastaju zbog novog hormonskog statusa, posebno hormona koji se luči u trudnoći, betaHCG-a.

S obzirom da je njegov maksimum lučenja između 10-12 nedelje trudnoće, nakon čega se vrednosti smanjuju i ostaju niske do kraja trudnoće, tako i mučnine i povraćanje izlaskom iz prvog trimestra trudnoće za veliku većinu žena jenjavaju.

Nepodnošenje određene hrane, kao i želja za tačno određenom hranom su znakovi koji vrlo rano mogu pobuditi sumnju na trudnoću.

Kao rani znak trudnoće može biti prisutno i nepodnošenje mirisa koji su se do trudnoće normalno podnosili (napr. miris jutarnje kafe, paste za zube, parfema isl.), što je rezultat povečane količine estrogena u trudnoći.

Opstipacija i nadutost su rezultat hormonskih promena u trudnoći. Progesteron, čija je glavni zadatak stvaranje optimalnih uslova za rast i razvoj bebe u materici, relaksira mišićne niti maternice. Kod pojedinih trudnica njegovo sedativno delovanje jače se očituje i na mišićne niti creva čime se probava usporava i dovodi do navedenih simptoma.

BioLaksativ gif -728x90

U trudnoći se zbog hormonskog uticaja menja tkivo dojki, postupno se pripremajući za dojenje. U ranoj trudnoći, kao nesigurni, verovatni znak, javlja se osećaj topline u dojkama, napetost, pojačana osetljivost, te ponekad izražajnija bolnost dojki. Iako se ovi simptomi javljaju kod nekih žena u okviru PMS-a, u ranoj trudnoći su naglašeniji. Ponekad se može uočiti i brzo tamnjenje areola dojke.

Češće mokrenje danju, kao i mokrenje noću, može upućivati na trudnoću. Bubrezi trudnice počinju „pojačano“ raditi, a materica svojim rastom pritiska mokraćni mehur. Važno je isključiti infekciju mokraćnog mehura (bešike).

Povišena bazalna temperatura nastaje zbog uticaja progesterona. U menstrualnom ciklusu, nakon ovulacije, zbog porasta razine progesterone dolazi i do porasta bazalne temperature. Ukoliko ne dođe do trudnoće, razina progesterone pada, a s njom i bazalna temperatura. Ukoliko do trudnoće dođe, progesteron je u porastu, a trudnica može imati telesnu temperaturu do 37,5 Celzijusa.

Žene mogu iskusiti i umor, pospanost, vrtoglavicu, te retko i nesvesticu, kao rezultat hormonskih i neuro-vegetativnih promena.

Česte su i promene raspoloženja, te glavobolja. Ukoliko je neizbežno za glavobolju se u trudnoći može koristiti paracetamol.