ZANIMLJIVO O JAGODI

Da li ste znali da postoji pivo od jagoda ili da jagoda pripada porodici jednog lepog cveća? Niste? Pročitajte sve o jagodama u ovom interesantnom tekstu!

 

Sigurno ste, ukoliko ste putovali van grada, posmatrali polja što se prostiru levo i desno od autoputa. Još smo se kao deca znatiželjno okretali za plastenicima što su i zimi pravili paradajz, krastavac i papriku.

jagoda

A onda smo u nizu velikih plastenika viđali male nasade povrća i voća po poljima, što liče na plastenike, ali su kao njihovi mladi naslednici. Onda su se oni što su poželeli da proizvode, često odlučivali da i sami pribave folije za plastenike, pa na prostranim površinama zasade voće što uspešno zri ispod folija. Folije za plastenike koriste se i za uzgoj jagoda i lubenica. Onda smo, bili kupci ili prodavci, uzrelo voće viđali pakovano u pp vreće kako na pijaci čeka da ga neko u slast pojede.

Ne pominjemo slučajno ni vreće ni folije, jer su upravo nove tehologije omogućile da uzgoj i transport voća bude moguć i onda kada nam priroda kaže da bi svi zajedno trebalo da odemo u hibernaciju. Zahvaljujući pomenutim pomagalima, polja se tokom cele godine održavaju, a jagoda na tržištu uz varijacije u ceni, imamo dosta duže nego nekada. A šta ćete sve u nastavku teksta saznati o lepotici jagodi, ne možete ni pojmiti, jer u neke stvari ni sami još uvek ne možemo da poverujemo.

Ima li veće radosti nego kada na rafovima u supermarketima ili na pijaci ugledamo lepe, zrele crvene jagode. Tada definitivno znamo da se približava leto, a još i ako cena opada, uh, evo vode na ustima… No, ne mora da znači da jarko crvena boja uvek nagoveštava i slatkoću, jer znajući da prevaranata ima svugde, zašto ih ne bi bilo i u trgovini i u voćarstvu. Ali kad zarude na pijacama, i preplave tezge, onda je sigurno da će nas impresionirati i na ukus. Krenimo u upoznavanje ove male rajske voćke.

Jagode su jedino voće koje svoje seme nosi spolja

Iako mnogi kažu da jagode i nisu voće već cvetnica, uzmimo da je je reč o plodu a ne odebljalom cvetu.  Onda se među voćkama jagoda ističe po tome što svoje cveće nosi spolja, a ne kao  prosečne biljke iznutra. Verovali ili ne, čak 200 semenki poseduje jedan “plod” jagode.

Jagode nisu klasično voće

Naime, tehnički gledano voće ima seme u sebi. Ako baš cepidlačimo, svaka semenka na cvetu koji predstavlja jagoda mogla bi se tumačiti posebnim voćem. Dakle, jagoda nije voće, ali one semenke na njoj su potencijalni plod, pa bi se smatrale voćem. Uvrnuto zar ne?

Jagode su ruže

Neko bi rekao da već preterujemo. Ali zaista, jagoda predstavlja jednog od mnogobrojnih pripadnika ruža. Za razliku od ruža koje kupujemo damama, jagode su još i jestive. Simpatično, sledeći put porazmislite da ljubav iskažete jagodama.

Višegodišnja biljka

Zanimljivo je znati da je jagoda višegodišnja biljka. To još znači da ako je jednom posadite, ne mora da znači da će baš iste godine dati plod. Ipak, kada jednom rodi, jagoda može biti produktivna narednih pet godina. Naravno, mnoge jagode premaše ovu brojku, pa rađaju i desetlećima, ukoliko prežive stabljike.

Posvećeno jagodama

Zanimljivo je da ovaj prirodni slatkiš ima čak i muzej koji je posvećen jagodama. U šopu muzeja mogu se kupiti raznovrsni proizvodi, od običnih jagoda, čokoladnih jagoda sve do piva od jagode. Muzej se nalazi u Belgiji i zove se Le muse de la Fraise.