METEORSKI I SPIRALNI (NE)USPEH

Neka razmišljanja o tome kako razumeti meteorski uspeh i spiralni neuspeh kao koncept i prirodni zakon u poslu, životu, zdravlju…

 

Doživeo je meteorski uspeh na koji nije bio spreman!

Interesantno je da su stare antičke mudrosti daleko ranije videle zakonitosti prirode, društva, energije, posla, bolesti, sporta, ratovanja nego što ih danas nauka uočava i opisuje.

To nas tera da sa daleko većom pažnjom i dubljim razumevanjem obratimo pažnju na stara znanja. Jedno od tih znanja i pouka je dato kroz savete o meteorskom usponu ili spiralnom padu.

Moram priznati da sam se tim idejama prvi put sreo kroz narodne mudrolije tipa: „Ko brzo leti, brzo pada“, „Što se brže uzdigneš pad će biti bolniji“, „Silu svoju o narodnu volju osloni“, „Tiha voda breg roni“ i tako redom.

A zatim sam ih proučavao kroz poslovna znanja i teorije o brzom uspehu, širokom i stabilnom uspehu, rastu i padu prodaje i poslovanja.

Spirala i meteorski uspeh i spiralni neuspeh u poslu, životu, zdravlju

Međutim, ono što je najbitnije, sve ove teorije se mogu primeniti na vaš život, jednako tačno i uspešno, možete kroz njihov algoritam da analizirate nečiju bolest, socijalno ponašanje deteta, ugled porodice ili posla, poljoprivredu, sport, ratovanje, skoro sve čega se dohvatite.

Dve teorije uspona i pada o kojima danas raspravljamo su meteorski uspeh i spiralni neuspeh:

1. METEORSKI USPEH

Pojam meteorski uspeh označava uspeh preko noći. Kao i pad preko noći. Odnosi se na pojavu koja naglo zasija svima pred očima i onda nestane, baš kao kometa ili meteorit na nebu.

Najednostavniji primer je uspeh neke osobe na estradi, pojavi se sa jednim hitom ili glumačkom ulogom, postane zvezda i posle nestane sa scene. Ili pak sa akutnim bolestima, brzo nastanu i brzo prođu. Ili blickrig fašističke Nemačke tokom Drugog svetskog rata – osvojili su vrlo brzo velike teritorije a onda su ih brzo i izgubili kad nisu imali snage da zadrže.

Sve one pojave koje u sebi brzo skupljaju energiju kao pogonsko gorivo da bi odskočili i brzo napreduju ka gore – kao raketa, brzo i padaju. Razlog pada je jednostavan, nemaju dovoljno goriva za dalje trajanje. Nemaju uporište u pogonskoj bazi, šta god da to bilo. Dete koje dobije iznenadnu peticu ili postigne uspeh na nekom takmičenju ali bez temeljnog znanja, akutna bolest koja troši resurs jednog organa, pevačica sa jednim hitom, političar koji zbog jednog govora ili akcije postane popularan, firma koja izbaci jedan atraktivan proizvod i tu stane, i tako redom su primeri meteorskog uspeha.

Svi ti naponi energije pokažu svoju svetlost u najvišoj tački uspeha i onda strmoglavo padaju. „Pevac koji prvi zakukuriče prvi ide u supu“ – jedna je od mudrosti koja opisuje ovu situaciju.

Naši ljudi posebno vole meteorski uspeh – instant šemu. Kombinaciju. Odjednom se oni pojave i postanu uspešni, a bez rada i truda, bez vremena i napora koji je potreban da bi se široka baza poverenja i energije stekla i postanu uspešni.

Meteorski uspeh je prečica koju mnogi žele. Ego prevara da se bez rada i kvaliteta može opstati. Zato je i pad meteorski – potpuno ugasnuće. Sećate li se tih i takvih pojava? Verovatno ne, sagoreli su u potpunosti.

2. SPIRALNI NEUSPEH

Uspeh baziran na radu, kvalitetu, vremenu i širokoj bazi podrške se zove spiralni uspeh. Osoba, firma, partija, pokret, radio je strpljivo i temeljno, širio svoju bazu uticaja i na kraju na osnovu dobrih resursa koje je „osvojio“ počinje neumitan i stabilan rast koji se prikazuje kao spiralan uspeh.

Zato se to zove spiralan, jer je utemeljen u bazi i jer ide postepeno ka gore uvek se vraćajući svojim korenima. To je priča o svim onim ljudima, firmama, događajima koji dugo i uspešno traju.

Kod njih je i neuspeh takav. Njih meteorski neuspeh jednog dela ne može da zaustavi ili upropasti, njih upropaštava čitav niz sitnih greški koje se gomilaju i spiralno vas vode ka dole. Daću primer kod automobila, s jedne strane Nemci i Japanci koji o svakom detalju vode računa kad prave auto i izgradili su ogromno poverenje kod kupaca koje traje godinama, iako njihovi automobili nisu spektakularni, a sa druge strane imate italijane i amerikance koji znaju da naprave spektakularan auto godine (meteorski uspeh) a onda da potonu kod kupaca na nizu sitnih grešaka u kvalitetu.

Tako nastaju i hronične bolesti, uvek sa malim naznakama koje se vremenom umnožavaju i jačaju dok ne postanu tragične i neizlečive. Tako nastaju i problemi sa decom ili partnerom, kada se čitav niz sitnih stvari pogoršava, dok na kraju ne postanu jedan veliki problem i situacija se ne uruši.

Kinezi imaju jednu dobru izreku, parafraziram je: „Dostojan čovek od poverenja koji radi pošteno, uvek ide sitan korak po korak gore. Nedostojan čovek napreduje krupnim koracima. Ali u vremenima teškoće, dostojan čovek će padati po malo jer će ga prijatelji pomagati dok će nedostojan čovek propasti odmah jer prijatelja nema.“

NARAVOUČENIJE

Bazirajte svoj uspeh na strpljenju, radu i kvalitetu. Sve dolazi u svoje vreme i uspeh će biti trajniji i lepši od instant uspeha sa sumnjivim poreklom.

Kad uočite prve i sitne znake propadanja, popravljajte stanje odmah i na više nivoa, nikada nije samo problem u jednoj stvari, čitav niz sitnih grešaka se tu krije.

Uvek gledajte širu sliku problema i popravljajte ga sa raznih strana i u mnogim aspektima.

Sveti oci pravoslavlja kažu: „Veliki greh je kao teški kamen oko vrata čoveka koji ga potapa u reci života i vodi u pakao. Mali gresi su kao pesak, ali kada ih se mnogo skupi, teški su kao vreća peska na vašim leđima koja vas neumitno potapa i vodi u pakao. Svaki greh je značajan i vredi ga sprati sa duše.“

Zlatko Šćepanović