ODABRATI PREMA SEBI

Kao suplement, magnezijum je poznat po svojim izuzetnim svojstvima. Ipak, magnezijum kao dodatak ishrani razlikuje se u zavisnosti s kojim je jedinjenjem spojen. Zato zavisno od potreba organizma, svakom od nas potrebna je drugačija kombinacija.

 

U ljudskom telu magnezijum učestvuje u više od 300 biohemijskih procesa, dok je njegov najvažniji zadatak proizvodnja energije što je važno svim ćelijskim funkcijama i procesima. Magnezijum pomaže pri održavanju normalnog rada mišića i nerava, srčanog ritma, zdravog imuniteta i jakih kostiju.

magnezijum kao dodatak ishrani

Problem koji se javlja uz ovaj važni mineral odnosi se na količinu koja se nalazi u našem telu, odnosno, reč je o elementu čiji su nivoi vrlo često niski kod ljudi i ne podržavaju optimalno funkcionisanje organizma.

Kao dodatak ishrani, najčešće se uzima u obliku pilula ili šumećih tableta i to u kombinaciji s nekim vitaminima, kao sastavni deo multivitaminskih preparata,  jer kao molekul on ne može opstati sam po sebi i treba da je vezan uz neki drugi molekul kako bi bio stabilan. Ipak, svaku od njegovih verzija tielo drugačije upija dok će bioraspoložive i terapijske vrednosti takođe varirati. Stoga, zavisno od potreba organizma, svakom od nas potrebna je drugačija vrsta, tj. kombinacija.

Postoje još neki oblici i kombinacije magnezijuma, ali su ovo neki od najčešćih i najviše proučavanih. Magnezijum je svakako jedan od najvažnijih minerala potrebnih našem telu na koje deluje blagotvorno i zaštitnički.

Pre njegovog korišćenja potrebno je da uzmete u obzir sve činjenice i odaberete onu vrstu suplementa koja vam najbolje odgovara kako biste što bolje iskoristili sve prednosti koje magnezijum pruža.

Magnezijum citrat (Mg2+ ili kao E345)

Ovo jedan od najčešćih oblika Mg na komercijalnom tržištu, verovatno jer je jeftin i lako se upija. Vezan je uz limunsku kiselinu (u razmeri 1:1) koja je blagi laksativ pa ova kombinacija pomaže kod zatvora, zbog čega predstavlja najbolji izvor kod osoba koje imaju crevne probleme. Ova vrsta se nalazi u mnogim dodacima ishrani i služi kao solidan izvor, dok se u medicini koristi kao slani laksativ kojim se čiste creva pre operacije ili kolonoskopije.

Magnezijum taurat

Ovo je ređi oblik Mg koji će od najveće pomoći biti osobama koje imaju kardiovaskularne tegobe i bolesti, jer sprečava aritmiju i štiti srce od oštećenja nastalih nakon srčanog udara. Lako se upija i za razliku od prethodnog ne deluje kao laksativ. Magnezijum i taurin zajedno stabilizuju ćelijske membrane, smiruju nervnomišićne impulse, snižavaju krvni pritisak, poboljšavaju kontrakcije srčanog mišića i deluju protiv zgrušavanja krvi i stvaranja tromboze.

Magnezijum malat (C4H4MgO5)

Ova manje korišćena kombinacija je izvrstan dodatak ishrani kod osoba koje pate od hroničnog umora, jer kao supstrat u ćelijskom energetskom ciklusu poboljšava proizvodnju ATP-a (adenozin-trifosfat, energetski molekul u kojoj se nalazi energija koja nas pokreće). Preliminarna istraživanja pokazuju da pomaže smanjenju bolova u mišićima kod osoba koje boluju od fibromijalgije.

Magnezijum glicinat (C4H8MgN2O4)

Reč je o magnezijumu koji je vezan uz aminosirćetnu kiselinu (glicin), inače najjednostavniju među proteinskim aminokiselinama. Ovo je najbolji oblik Mg za korišćenje u svrhu postizanja mentalne opuštenosti i relaksacije, uspešnog smanjenja hronične boli i mišićne napetosti. Takođe, vrlo je mala verovatnoća da će uzrokovati dijareju, jer se glicin aktivno prenosi kroz zidove creva.

Magnezijum hlorid (MgCl ili kao E511)

Ova vrsta Mg se najčešće koristi kao dodatak losionima, kremama i gelovima koji se koriste lokalno u svrhu opuštanja mišića i sprečavanja grčeva. Sadrži tek oko 12 odsto elementa magnezijuma, ali izuzetno se dobro upija i predstavlja najbolji oblik Mg za detoksikaciju ćelija i tkiva, dok će hlorid uz to poboljšati funkciju bubrega i podstići rad metabolizma.

Magnezijum karbonat (MgCO3 ili kao E504)

Magnezijum karbonat je još jedan popularan, bioraspoloživi oblik magnezijuma koji se u želucu, pod uticajem hlorovodonične kiseline, pretvara u malopre pomenuti magnezijum hlorid. Predstavlja dobar izvor Mg za osobe koje pate od loše probave i imaju problema s refluskom želudačne kiseline. Pomaže u sprečavanju nastanka migrena, kontroliše nivo fosfata u telu kod osoba koje se podvrgavaju dijalizi, pa se pokazao uspešnim u smanjenju simptoma pirofosfatne artropatije, vrlo bolne reumatske bolesti kod koje se kristali kalcijumovog pirofosfat dihidrata talože u zglobovima i oko njih.

Magnezijum oksid (MgO ili kao E530)

Ovo je najčešći oblik magnezijuma koji se prodaje u apotekama, ali on ima slaba upijajuća svojstva u odnosu na do sada navedene oblike. Takođe, vrlo lako uzrokuje dijareju, zbog čega se smatra jednim od najlošijih dodataka ishrani uprkos tome što sadrži najviši postotak Mg po dozi.

Magnezijum sulfat (MgSO4 ili kao E518)

Reč je o obliku Mg koji se obično koristi lokalno iako postoje preparati i za oralnu primenu koja bi trebalo da se izbegava, jer se osoba na ovaj način vrlo lako može predozirati.  Magnezijum sulfat je možda najpoznatiji kao epsom so, koja se koristi u kupkama, jer izvrsno opušta mišiće i olakšava bol dok istovremeno deluje na sniženje krvnog pritiska i nivo stresa.

Magnezijum glutamat i aspartat

Ove dve vrste Mg bi bilo preporučljivo izbegavati, jer glutaminska i asparaginska kiselina čine sastavni deo veštačkog zaslađivača aspartama. Kao takve poznate su kao neurotoksične kad nisu vezane uz druge aminokiseline.

Magnezijum orotat

U pitanju je relativno nepoznata kombinacija koja sadrži orotinsku kiselinu (vitamin B13). Biološki je raspoloživ oblik, tako da se proučavao njegov uticaj na zdravlje srca. Ne smatra se najboljim izborom kao dodatak ishrani, jer ne nudi nikakve posebne i dodatne koristi u odnosu na ostale oblike Mg dok može biti i desetostruko skuplji. Iako se često promoviše kao oblik Mg koji poboljšava sportske performanse i izdržljivost, nema medicinskih dokaza koji to potvrđuju.

Izvor: Portalosuma.com