HODATI U TUĐIM CIPELAMA

„Kada shvatimo da je multikulturalna Srbija „multi KUL“, tada će naša deca izrasti u dobre ljude“, poručuje Bojana Savić, osnivačica bloga „MultiKUL Srbija“, koji pomera granice u rušenju predrasuda i stereotipa.

 

„Tesne su ponekad čoveku cipele. Prepešačene se muke sakupe u njima, i žuljaju, stežu, kad bi se samo malo odahnulo! Boja ispranih od prolivenih kiša, lica i naličja oštećenih od kamenja čije su udarce trpele na putu, izlizane su od kilometarskih tugovanja. A nekad su čoveku cipele tesne, tek eto tako, od ushićenosti i meraka. Tad bi ih izuo da bos kroz svoj vek gazi, da taj osećaj sreće u kožu se ureže i baš nikad se ne izgubi, ne iščezne. Zašto je onda teško čoveku, da bar ponekad, nakratko, u tuđim cipelama hoda?“

multikul

Ovako Bojana Savić, osnivačica bloga „MultiKUL Srbija“, započinje jednu od svojih priča. Njen blog, jedini društveno-angažovani blog u Srbiji, okrenut je bojama i raznolikosti.

U maju 2017. godine odlučila je da kratkim emotivnim pričama podseti Srbiju koliko je samo bogata!

„Zaviriću u čudesne mikro-svetove koji Srbiju čine divnom zemljom. Moji saborci su iskrena namera i želja da se bolje upoznamo i više poštujemo. Moj “plen” biće dobri ljudi svih vera i nacionalnosti koje budem sretala, najrazličitije sudbine kojima ću biti svedok, najlepši običaji i tradicije kojima ću prisustvovati, čarobni krajolici koje budem otkrivala, najukusniji zalogaji kod vrednih domaćina. Sakupljaću u priče sva bogatstva različitosti koju svakodnevno živimo, dočarati ih fotografijama, i srcem“, kaže Bojana.

Pisala je o slikarki Zuzani iz Kovačice, veroučiteljici Lejli iz Beograda, obućaru Geri (Jermeninu) iz Vrnjačke Banje, o Ruskinji Viktoriji, Cincarima i Podunavskim Švabama…

Svi imamo snove, brige, želje, strahove, potrebu da volimo i budemo voljeni. Bojana želi da istakne čoveka i univerzalne vrednosti. Tako je, u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), napisala i priče o velikim borcima, pripadnicima osetljivih grupa.

Divna Milica i hrabrost kojom pleni, Almir iz Kragujevca i sagrađena tvrđava, Tomislav i snovi o Bolivudu, težak Vesnin život i njeni dekupaž radovi…

I to je samo početak. Bojanina je misija borba protiv predrasuda i stereotipa, a njena pobeda, kaže, biće podizanje svesti o tome da divovska snaga leži u zajedništvu „običnih“ ljudi. Kada shvatimo da je multikulturalna Srbija multiKUL i naša deca će izrasti u dobre ljude, s verom u čoveka.

Posetite sajt www.multikulsrbija.com i uverite se u ono što smo rekli o Bojani i njenoj misiji.

Ne propustite nove priče koje će objavljivati multiKUL! na svom FB nalogu i Instagramu!