SOJINA PASTA

Šta je Miso pasta? Kako se koristi Miso kao začin i kako se pravi Miso supa.

 

Japanci za Miso koji imam u kući ne bi pitali koliko košta, platili bi ga zlatom onoliko koliko je težak. Jedini problem je što je meni ostalo samo dve kašike tog misa.

 

A zašto bi japanci platili zlatom taj miso koji imam?

Zato što je star 25 godina!

I u odličnoj je formi još uvek. A miso što je stariji, to je cenjeniji. Zato sam ja pre 15 godina kupio miso pastu visokog kvaliteta staru 10 godina, koristio je par puta za miso supu i zaboravio u frižideru sledećih 15 godina da je potrošim. Sad imam neprocenjiv miso u kući. I moja miso supa sad vredi ko zna koliko jena.

A šta je Miso pasta uopšte?

Miso je pasta od soje, soli i plesni Koji, kao i još ponečega, koja se dobija fermentacijom i stajanjem. Doduše, ima misa i od pirinča, ječma, pasulja, graška, sa dodatkom algi, ili čega svega već ne. Miso pasta se razlikuje po boji (beli, smedji, crveni, žuti), ukusu i slanoći. Što duže stoji to dobija više na kvalitetu. Najmanje stoji u fermentaciji industrijski miso oko par dana do par meseci, a vrhunski primerci odležavaju 3 do 10 godina.

Treba biti majstor pa napraviti vrhunski organski miso koji je nezaobilazan deo japanske i kineske kuhinje. Najpoznatija njegova upotreba je u miso supi.

Kako se pravi miso supa?

Miso supa se pravi jednostavno. Prokuvate vodu, dodate malo iseckanog povrća i algi i kad se supa malo prohladi začinite je sa miso pastom. Kašičica paste na jedan tanjir. Pošto je miso pasta živa stvar, najbolje je u mlakoj vodi razmutiti malo misa pa onda u prohladjenu supu to sipati, da kuvanjem ne pobijete sve enzime i bakterije koje miso ima.

Miso se koristi i kao začin za salate, pirinač ili druga jela. Organski Miso je odličan probiotik i ima puno natpisa i legendi da je pomogao obolelima od radijacione bolesti posle Hirošime i Nagasakija, bolesnima od kancera i tako daje. Tradicionalna Miso pasta je puna živih enzima koji dobro deluju na crevnu floru, rad creva i imunitet.

Ukus misa je karakterističan i dopadljiv. Deca vole Miso supu. Daleko je bolji izbor staviti miso pastu u supu nego vegetu sa pojačivačima ukusa.

Kako sam počeo da koristim miso u kući

Davne 1995. godine sam koristio metod mršavljenja „Zdravi i vitki“ – Nil Dajmond. To je metod u kome ujutru do 12h jedete samo voće, a posle uzimate namirnice tako da ne mešate ugljene hidrate i proteine, itd.

To je bilo sve ok ali meni je falilo energije. Imao sam jednu rodjaku koja je bila instruktor makrobiotike (V.C. sad to isto radi ali u Americi). Požalio sam joj se onako usput. Ona uzme da me pregleda i vidi odmah da sam malokrvan, da imam deficit mikroelemenata i tako redom. Upita me kako se hranim. Ja joj objasnim.

Ona se uhvati za glavu! Pa ko te terao da ulaziš u takvu glupost, kakvo voće ujutru na prazan stomak, pa voće je čisti šećer koji na takav način izvlači mikroelemente iz tela, stvara anemiju, hladi telo, obara imunitet i vodi te dijabetesu.

Ups!

I prepisa mi da umesto voća dan ujutru počnem sa toplom miso supom sa algama (alge bitne zbog joda) jer ona podstiče energiju tela, čisti telo, dobra je za creva i imunitet.

Krenuo sam sa miso supom. Dopalo mi se to. Od tada sam zavoleo i alge. Brzo sam se lišio i anemije, međutim nisam dugo vremena ostao na miso supi. Kako mi se stanje popravilo, tako sam zaboravio na miso. Setim ga se tek s vremena na vreme, a kao što čitate skoro 15 godina sam zaboravio na njega. Doduše, setim se na svakih par godina, uzmem miso da koristim nedelju dana pa zaboravim.

Ipak nisam disciplinovani japanac 

P.S. Skoro sam u jednom velikom prodajnom objektu video japanski miso u kesi. Htedoh da ga kupim ali avaj, ima konzervanse u sebi. To se ne koristi. Pravi miso nema hemije u sebi, ni konzervansa.

 

Zlatko Šćepanović