LUDI PROPISI

U svakoj zemlji mogu se naći uvrnuti i neobični zakoni, s apsurdnim bizarnim ograničenjima i propisima kojih se gotovo niko ne pridržava, ali su i danas na snazi kao zaboravljeni relikti nekih drugih prohujalih vremena.

 

Grupa entuzijasta s američkog Univerziteta „Olivet“, nedaleko od Čikaga, nedavno je skupila i objavila stotinak ovakvih uvrnutih, zbunjujućih i čudnih, a još važećih zakona. Nama su, možda, smešni, ali Amerikancima možda i nisu, naročito ako se neko zainati i ispiše im kaznu zbog brka (!) ili zato što im je pivo draže od mleka (!)

A nije drukčije ni u drugim delovima sveta. Evo nekih od najzanimljivijih…

neobični zakoni

Ako dopustite svom magarcu da spava u kadi, prijatelji će vas smatrati šašavim. Učinite li to u američkoj saveznoj državi Arizoni, prekršili ste zakon!

U Arkansasu je na snazi zakon prema kom ne smete pače da obojite u plavo i prodate ga ukoliko ih najmanje pola tuceta ne obojite u plavo i ne prodajete odjednom!

Losovi – ne na ulici!

Zakon Aljaske zabranjuje posmatranje losa iz aviona, izbacivanje losa iz aviona, a losovima je zabranjeno i parenje na ulici. Vredi i danas!

Brkovi su protivzakoniti u Indijani ako njihov vlasnik ima „tendenciju ljubljenja“ drugih osoba… U Viskonsinu je zakonski zabranjeno „ne piti mleko“ (!)… U Luizijani će vas kazniti s 500 dolara ako nekom kućnom dostavom naručite picu bez njegovog znanja!

Englezi se mogu pohvaliti dugovečnim zakonima – neki datiraju iz 14. veka. Prema jednom iz 1322, svaki nasukani kit, kao i jesetra, na obali – pripada monarhu. Držeći se strogo tog, ribar Robert Dejvis je 2004. jesetru tešku 40 kilograma, ulovljenu na obali Velsa, prvo ponudio Elizabeti II, na šao mu se ova kraljevsk zahvalila i odgovorila da sa ribom radi što mu drago. Posle tog, policija je Dejvisu pokucala na vrata i napisala mu drakonsku novčanu kaznu jer je ribar prekršio drugi zakon o zabrani lova na jesetre s obzirom na to da je reč o zaštićenoj vrsti!

Neki današnji zakoni u drugim zemljama nama su neobični i egzotični, ali njima logični. U australijskoj saveznoj državi Viktoriji, nelegalno je menjati sijalicu ukoliko niste licenciran električar… U Engleskoj je protivzakonito umreti u domu Parlamenta, što vredi i za Gornji i za Donji dom!

Svaku petu pesmu izvedenu na kanadskom radiju, moraju pevati domaći izvođači čim se štiti domaća muzika. U Japanu, domovini sumo- rvača, 2009. je donesen Zakon o maksimalnom obimu struka, što znači da muškarci stariji od 40 godina ne smeju imati širi od 78, a žene ne širi od 89 centimetara. U suprotnom, moraju na dijetu ukoliko žele da im Zdravstveno priznaje troškove lečenja. U toj zemlji zakon zabranjuje davanje otkaza zaposlenom zbog dremuckanja na radnom mestu jer se u njihovoj kulturi neguje kult rada, što uključuje beskonačno radno vreme, pa se povremeno kunjanje na poslu smatra „kreativnim pauzama“. Uslov je da dremuckate sedeći, nikako ispruženi ili prebačeni preko radnog stola!

U Nemačkoj je protivzakonito ostati bez goriva na autoputu. Ako vam se, to, ipak, desi, automobil smesta morate parkirati na pomoćnu traku i uključiti sirenu, a kazna za nemar iznosi 80 evra… U Alabami je nezakonito voziti s povezom na očima… Protivzakonito je u Čikagu jesti za vreme požara – ako se restoran zapali, ne smete dovršiti odrezak, ma kako bio ukusan i skup! Progutaj što si zagrizao pa beži napolje!

U Arizoni, zbog seče zaštićenih kaktusa saguaro, možete dobiti do 25 godina zatvora… Na Floridi je zabranjeno puštanje vetrova u javnim prostorima četvrtkom posle 18 sati. U 17.59 još može. U ostalim danima, dopušteno je. Zašto samo četvrtkom, ne zna se… Švajcarski zakon brani puštanje vode u toaletu posle 22 sata jer njihova vlada to smatra „zagađenjem okoline bukom“… Udata žena u La Pazu, Bolivija, ne sme na javnom mestu popiti više od jedne čaše vina… Prema zakonu Floride, udata žena sme roniti samo nedeljom.

U Juti je brak među krvnim srodstvom zabranjen samo ako su mlada i mladoženja mlađi od 65 godina… U Vermontu žene ne smeju nositi veštačke zube bez muževog dopuštenja, a prema Saveznom zakonu, u javnosti se smeju pojavljivati u toplesu, ali samo ako su im bradavice pokrivene…

Žvaka i bičevanje…

Od 1992. u Singapuru je protivzakonito žvakanje „kauguma“, a odbacivanje žvake i pljuvanje na javnom mestu i šaranje grafitima kažnjava se bičevanjem… Na italijanskom Kapriju, zabranjeno je nošenje bučne šljapkave obuće… U Eboliju se ljubljenje za vreme vožnje kažnjava sa 415 evra!

U Melburnu muškarcima je zabranjeno nošenje haljina bez naramenica… Na Barbadosu je zabranjeno nošenje odeće sa smb uzorkom, od čeg su izuzete snage za borbu protiv narkomafije… Zakon Alabame muškarcima brani nošenje lažnih brkova u crkvi jer izazivaju smeh, pa je 2013. na portalu alabama.com pokrenuta peticija za njegovo ukidanje s obrazloženjem da ‘Bog nije protiv smeha’. Uprkos tom, zakon je ostao neumoljiv!

Provera veroispovesti nije uslov za zapošljavanje u javnim službama’ u saveznoj državi Teksas, niti će se osobi zabraniti obavljanje javnih dužnosti na temelju verskih uverenja, sve dok „ista“ ‘priznaje postojanje Vrhovnog Bića’, stoji u zakonu donesenom 2014. za vreme izbora članova Gradskog veća Ostina. Proglašen je protivustavnim, ali još nije brisan!

‘Virginia is for Lovers’ (Virdžinija je za zaljubljene) popularni je turistički slogan ove američke savezne države, ali je u njoj zabranjen seks pre braka, a i jedna je od sve ređih saveznih država u SAD-u koja nije ozakonila istopolne brakove!

Ne parkirajte slonove!

Iran zakonski dopušta seksualan odnos s domaćim životinjama, ali strogo ga brani s divljim… U Engleskoj je zabranjeno parenje kućnih ljubimaca sa svim kućnim ljubimcima s kraljevskog dvora… Zakon u Indijani brani lov ribe golim rukama… Kalifornijski zakon zabranjuje jesti žabe uginule za vreme njihovog takmičenja u skoku… Na Floridi je zabranjeno parkiranje slonova na javnim parkiralištima!

I tako unedogled…

Ali nije, baš, sve sasvim tako ludo kako se na prvi pogled čini, pa se vratimo na priču o magarcu u kadi za logično objašnjenje tog neobičnog zakona iz 1924. Naime, jedan farmer, blizu mesta Kingman, u Arizoni, navikao je svog magarca da spava u staroj kadi, a kad je pukla brana, magarac je u kadi otplovio u nepoznato. Spasioci i meštani potrošili su mnogo dragocenog vremena i snage da ga pronađu i spase, pa su se osećali toliko „namagarčeni“ da su posle tog inicirali ono čem se danas smejemo, prenosi izvor vesti.

Slično…

Britanac Džejmi Haron, osuđen je na tri godine zatvora u Dubaiju jer je dodirnuo drugog muškarca u baru. Dvadesetsedmogodišnjak ga je, kako navode njegovi advokati, dodirnuo nastojeći da izbegne prolivanje pića po njemu, ali zbog tog je uhapšen i osuđen zbog ‘nepristojnog ponašanja u javnosti’!

Ajdaho: Nezakonito je pokloniti lepšoj polovini čokoladnu bombonjeru težu od 22,5 kilograma!

Ne budi mečku! (mi bismo rekli: ne čačkaj)…

Aljaska: Nezakonito je buditi medveda dok spava kako biste se fotografisali s njim!

Arkanzas: Nezakonito je izgovoriti naziv države na pogrešan način!

Kolorado: Nezakonito je jahati konja pod uticajem alkohola!

Konektikat: Kiseli krastavčić ne može zakonski biti smatran kiselim krastavčićem sve dok ne odskače!

Špicberška ostrva u Norveškoj su poznata po jednoj morbidnoj činjenici – tamo je zakonom zabranjeno umreti. Razlog je što zbog niskih temperatura tokom cele godine tela ne trunu. Upravo zbog tog je na grobljima posljednji put neko sahranjen još pre 70 godina. Ukoliko se neko nađe na samrtničkoj postelji u ovom gradu, vlasti će ga prebaciti na kopno, gde može umreti bez straha od hapšenja!

Ukoliko vas neko od zaposlenih na carini u Velikoj Britaniji bude maltretirao, ne pokušavajte stvar da rešite na sudu. Naime, član 268. Zakona o carini kaže da se protiv carinika ne može podneti sudska prijava u prvih 30 dana posle incidenta, dok član 272. istog tog Zakona kaže da se prijava protiv carinika mora podneti u prvih 30 dana posle incidenta!

Kad jedete u bilo kom restoranu u Danskoj, niste u obavezi da platite za hranu koju ste pojeli ako, prema vašem mišljenju, niste siti posle obroka… Hm… to, ipak, ne bi bilo zgodno koristiti ako ste tu samo kao turist, a, zapravo, živite u Japanu – gde je zabranjeno biti gojazan!

U Danskoj ste prema zakonu obavezni da svaki put pre nego što upalite automobil proverite ispod njega kako biste bili sigurni da tu nije zaspalo neko dete. Izgleda da Danci prednjače u „čudnosti“, jer ako nekim slučajem završite u zatvoru u ovoj zemlji, nema potrebe za brigu, zakonom nije zabranjeno bežati iz zatvora!..

Florida: Ukoliko privežete slona za automat na parkiralištu, morate za njega platiti isti novčani iznos kao za parkiranje automobila!

Džordžija: Nezakonito je držati sladoled u kornetu, u zadnjem džepu pantalona, nedeljom!

Havaji: Zabranjeno je stavljati kovanice u uši!

Ilinois: Maloletnim osobama nije dozvoljeno konzumiranje alkohola, osim ukoliko se ne radi o kulinarskom programu!

Južna Dakota: Nezakonito je spavati u fabrici sira!

Merilend: Nezakonito je šetati javnim parkovima u majici bez rukava, u suprotnom je potrebno platiti kaznu od 10 dolara!

Mejn: Nezakonito je držati prazničnu (novogodišnju i božićnu) dekoraciju posle 14. januara!

Masačusets: Nezakonito je posedovati eksplozivnu lopticu za golf (!)…

Mičigen: Žene ne smeju da skraćuju svoju kosu bez dozvole svog supruga!

Minesota: Osobe ne smeju preći granicu države noseći patku na glavi!

Misisipi: Kazna za uvredljivi rečnik na javnom mestu iznosi 100 dolara!

Misuri: Nezakonito je prevoziti medvede koji nisu smešteni u kavez!

Montana: Ukoliko navodite ovcu na železnički prugu s ciljem da vozu nanesete štetu, čeka vas 50.000 dolara novčane kazne i služenje zatvorske kazne do 5 godina!

Novi Meksiko: Državni zvaničnici su naredili ukidanje 400 „eksplicitnih“ reči iz “Romea i Julije”!

Nju Džerzi: Muškarcima je zabranjeno da štrikaju za vreme sezone ribolova!

Njujork: Nije dozvoljeno nositi kućne papuče posle 10 sati uveče!

Nju Hempšir: Od 1973, zabranjeno je sakupljati i nositi morske alge tokom noći!

Slonovi i oranje…

Severna Karolina: Zabranjeno je koristiti slonove za oranje polja za uzgajanje pamuka!

Severna Dakota: Zabranjeno je leći u krevet i zaspati sa cipelama na nogama!

Ohajo: Nezakonito je napijati ribe!

Oklahoma: Nezakonito je rvati se s medvedom!

Oregon: Nezakonito je ići u lov na životinje na groblju!

Pensilvanija: Nezakonito je reći proročici gde treba kopati u potrazi za zakopanim blagom!

Viskonsin: Nezakonito je služiti zamenu za maslac u zatvorima!

Vajoming: U periodu od januara do aprila nije dozvoljeno fotografisati zečeve bez zvanične dozvole!

Zapadna Virdžinija: Zabranjeno je zviždati pod vodom!

*

Priredio: Velibor Mihić