EPIKATEHIN MONOMERI

Istraživači sa Univerziteta iz Jute (SAD) otkrili su da posebni sastojci u kakaou imaju sposobnost da odlože ili sasvim preveniraju pojavu dijabetesa melitusa.

 

Sve do danas nije pronađen precizan lek za dijabetes tipa 2. Međutim, poznato je da obolela osoba može biti u stanju da upravlja svojim zdravljem uz adekvatnu ishranu, pravilnu fizičku aktivnost i održavanje težine.

sastojci u kakaou

Ljudi sa dijagnozom dijabetesa tipa 2 skloni su ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama kao što su bolesti srca, bubrežna insuficijencija, gubitak vida, amputacija delova tela ili prerana smrt.

Kada osoba ima dijabetes tip 2, medicinski poznat kao dijabetes melitus, ili se dešava da njeno telo ne proizvodi dovoljno insulina, hormona koji upravlja glukozom ili ne obrađuje šećer u krvi na pravilan način. Ovo je uzrokovano propadanjem beta ćelija čiji je zadatak stvaranje insulina.

U potrazi za lečenjem ovog tipa dijabetesa, ko bi pomislio da konzumiranje kakaoa može pomoći u prevenciji i lečenju ovog specifičnog zdravstvenog stanja.

Jedno novo straživanje otkrilo je da kakao u sebi sadrži određena jedinjenja koja mogu pomoći telu da oslobodi više insulina i bolje reaguje na povećan šećer u krvi.

Autor ove studije Džefri Tesem je profesor Univerziteta Brigam Jang iz Jute i on kaže da bi kakao u ovom smislu bio efikasan, mora da se konzumira u velikim količinama bez imalo šećera.

Bioliver kapi za jetru

Tokom ove naučne studije sproveden je eksperiment u kome su životinje hranjene kakaoom tokom režima ishrane sa visokim sadržajem masti. Istraživači su otkrili da posebni sastojci u kakaou smanjuje nivo gojaznosti kod životinja, a povećava njihovu sposobnost da se bore sa povećanim nivoom šećera u krvi. Tada je analizirano šta se dešava na nivou beta ćelija i identifikovan je razlog tome. U pitanju su određeni nutrijenti nazvani epikatehin monomeri, koji povećavaju sposobnost beta ćelija da luče insulin.

“Ono što se događa jeste zaštita ćelija, pošto kakao povećava njihovu sposobnost da se bore sa oksidativnim stresom”, objašnjava profesor Tesem.

On kaže da epikatehin monomeri čine mitohondrije u beta ćelijama jačim, što zauzvrat proizvodi više ATP (izvora energije ćelije), a to dovodi do većeg oslobađanja insulina.

Iako su neke prethodne studije u sličnim jedinjenjima u kakaou pronašle da  pomažu u prevenciji dijabetesa, ovo istraživanje pokazuje da su epikatehin monomeri, ujedno i najmanji od jedinjenja, ali i najefikasniji.

“Ovi rezultati će nam pomoći da se ova jedinjenja upotrebe efikasno u hrani ili suplementima za održavanje šećera u krvi pod kontrolom i potencijalno odlože ili spreče pojavu dijabetesa tipa 2”, kaže koautor ovog istraživanja profesor Endrju Nilson.

Istraživači veruju da umesto konzumiranja velike količine crne čokolade koja u sebi sadrži najviše kakaoa treba početi sa iznalaženjem načina za uzimanje epikatehin monomera iz kakaoa, kako bi se koristio kao potencijalni lek za pacijente sa dijabetesom.