SUVOĆA ISPOD USANA

Jedna od prvih vidljivijih posledica zimskog vremena je i izrazito sušenje kože našeg lica, a te promene posebno se manifestuju kao suva koža na bradi. Ovaj problem uzrokuje više različitih faktora, ali na sreću, pravilnim savetima i odgovarajućim tretmanima moguće ga je prevazići.

 

Kseroza ili suvoća kože je uobičajeno stanje ljudskog najvećeg organa i odlikuje se ljuštenjem, svrabom i crvenilom. U zimskim mesecima obično postaje ozbiljnije, ali može da se javi u bilo koje doba godine.

suva koža na bradi

Iako suva koža može da pogodi bilo koji deo tela, obično je najteže izaći na kraj sa suvoćom na bradi. Žene pokušavaju da ove, na oko vidljive promene, pokriju šminkom, ali to zna samo da pogorša stvari.

Šta uzrokuje suvu kožu na bradi?

Veliki broj različitih faktora igra značajnu ulogu u suočavanju sa problemom suve kože. Od kožnih bolesti pa do vremenskih promena u okruženju prostire se spektar uticaja na vlažnost kože.

  • Živite u hladnijim područjima

Suva i hladna zima učiniće vašu suvu kožu ozbiljnim dermatološkim problemom. Ako živite u hladnijem klimatskom području, veoma je teško sprečiti i regulisati okolnosti koje isušuju kožu. Tokom zimskog perioda, nivoi vlažnosti naglo padaju i to uzrokuje suvoću vaše kože.

  • Provodite dosta vremena u toploti

Ako vaš posao podrazumeva rad na visokim temperaturama tako što provodite radno vreme ispred užarene peći, to takođe može biti razlog zašto je vaša koža toliko suva. Toplota koja izbija iz mašina u fabričkim postrojenjima može da eliminiše vlagu sa kože i izazove suvoću.

  • Kupate se toplom vodom

Oni koji provode dosta vremena u toplim kupatilima ili u tuširanju izrazito toplom vodom mogu da se suoče sa suvom kožom. Isto se može desiti i ako redovno idete na plivanje u bazenima koji imaju ekstremno hlorisanu vodu.

  • Koristite grube sapune i losione

Moguće je da suvu kožu na bradi imate ako koristite grube sapune i losione pri svakodnevnom pranju lica. Prekomerna upotreba raznih kozmetičkih sredstava za čišćenje jednako može neutralisati vlažnost kože i izazvati suvoću.

  • Imate medicinski problem

Ponekad je glavni uzrok suve kože osnovni problem koji ona ima, pa je tako uzrok suvoće brade psorijaza, ekcem, dermatitis i slična zdravstvena stanja.

Saveti i tretmani za suvu kožu na bradi

Kada imate suvu kožu na bradi možete da probate različita potpuno prirodna sredstva kako biste rešiliove probleme. To je samo jedan od saveta koji možete primeniti, a tu je još nekoliko predloga koje treba razmotriti.

1) Promenite proizvode za negu kože

Ponekad je suvoća brade rezultat reakcije na hemikalije koje se nalaze u proizvodima za negu kože koje koristite. Zbog toga je sasvim logično da promenite postojeće sapune, losione, kreme i druge proizvode za negu kože lica kako biste utvrdili da li će to pomoći u rešavanju problema.

2) Izbegavajte gruba sredstva za čišćenje lica

Trebalo bi da koristite samo blagi sapun i mlaku vodu za pranje lica. Korišćenje tople vode ili oštrih sredstava za čišćenje može oštetiti kožu i ukloniti prirodna ulja sa nje. Ovo će povećati iritaciju i suvoću.

3) Upotrebljavajte hidratantna sredstva

Redovna upotreba visokokvalitetnog hidratantnog losiona može pomoći u rešavanju problema. Nanesite ga na suva područja oko brade tri puta dnevno kako biste dobili što bolje rezultate. Dobro je da odmah nakon pranja lica koristite kvalitetan ovlaživač. Ako imate posebno suvu kožu, biće vam bolje da koristite hidratantne kreme na bazi ulja.

4) Povećajte vlažnost vazduha

Dobar način da svojoj koži lica pomognete da ne postane suva je da instalirate ovlaživač vazduha u vašem domu. Ovo će pomoći u povećanju nivoa vlage, a posebno u zimskom period kako bi se sprečila suva koža.

5) Piling kože

Dobar način za tretiranje suve kože na bradi je piling i to je potrebno uraditi svakih nekoliko dana kako biste se oslobodili mrtvih ćelija sa kože. Ovo će olakšati posao hidratantnom losionu da prodre duboko u kožu. Promenite sredstvo za piling ako izazove crvenilo, svrab ili upalu.

6) Kreme za specifična stanja kože

Određena stanja kože kao što je ekcem mogu uzrokovati suvu kožu na licu i bradi, ali se uspešno mogu tretirati uz pomoć hidrokortizonskih krema. Nemojte koristiti mirišljave sapune i izbegavajte da trljate bradu tkaninom koja može izazvati iritaciju. Razgovarajte sa svojim lekarom ukoliko dođe do plikova usled postojećeg ekcema.

7) Vazelin

Primena vazelina na bradu i drugim delovima lica može pomoći da spreči suvoća kože. Obavezno je nanosite u zimskom periodu kako biste se na pravi način izborili sa suvim vazduhom. Zapravo, tokom zime svaki put kada izađete iz svog doma, trebalo bi da nanesete vazelin na bradu.

8) Mleko

Kravlje mleko hidrira kožu i deluje kao prirodno sredstvo za čišćenje. Uzmite malo mleka i pokvasite peškir ili tkaninu za brisanje. Iscedite od viška mleka i stavite preko lica da odstoji oko 10 minuta. Koža će apsorbovati mlečnu kiselinu iz mleka, što će pomoći u smanjenju crvenila i iritacije kože. Ovde je jako važno da mleko bude masnije, a ne manje masno ili obrano, koje u ovom smislu ne pokazuje dobre rezultate. Takođe, bitno je pomenuti da bi trebalo ukloniti svu šminku sa lica pre nanošenja mleka.

9) Aloja gel

Aloe vera gel sadrži specijalna jedinjenja koja pomažu umirivanju iritirane kože i rehidriraju je. Uzmite svež, mesnat list aloje i iscedite gel iz njega. Nanesite ga direktno na lice, naročito na suvu kožu na bradi. Masirajte lagano nekoliko minuta i ostavite da odstoji oko 15 minuta, kada ćete oprati lice. Obavezno to uradite najmanje jednom nedeljno. Uvek je bolje koristiti sveži list aloje, mada se mogu upotrebljavati i industrijski gelovi od ove biljke.