TRENING ZA MOZAK

Izvestan broj filmova nije lako pratiti, jer imaju komplikovanu radnju i verovatno ih nećete razumeti. Uz njih se ne možete baš opustiti, ali zato možete da trenirate svoj mozak.

 

Nakon što odgledate neki od 5 filmova sa ove liste nastavićete da se pitate šta ste uopšte gledali. Moraćete da napregnete svoje moždane ćelije da biste razumeli film.

nećete razumeti

Ukoliko ne bude vredelo, uvek možete pronaći detaljno objašnjenje filma. Možda vam i pomogne!

1) Primer (Bukvar) je zasluženo prvi na listi, jer je potpuno konfuzan. Teško ćete otkriti i glavnu radnju filma, a kamoli detalje, čak su i razgovori između glavnih aktera konfuzni. Nakon što pročitate objašnjenje, film vam neće biti mnogo jasniji.

Spoj je nekoliko različitih žanrova – naučne-fantastike, drame i trilera. U filmu se radi o slučajnom otkriću putovanja kroz vreme.

2) Enemy (Neprijatelj) je film koji istražuje tamnu stranu ljudskog uma. Delimično je zasnovan na romanu Udvojeni čovek Hozea Saramaga. Džejk Džilenhor je u glavnoj ulozi. Film otvara jedan zanimljiv natpis: Haos je red koji nije dešifrovan. Neprijatelj je odličan izbor za ljubitelje konfuznih psiholoških trilera. Ostaviće vas sa milion pitanja u glavi.

3) Donnie Darko je naučno-fantastični film koji se bavi temama putovanja kroz vreme, egzistencijalizma, ljubavi i samopožtrvovanosti. Ukoliko volite filmove sa kompleksom radnjom i filozofskom pozadinom, ovaj nemojte propustiti.

Zanimljivo je da ponovo glavnu ulogu u filmu tumači Džejk Džilenhor. Odlično mu pristaju uloge u ovakvim konfuznim filmovima. Glavni lik je poremećeni tinejdžer koji ima vizije antropomorfnog zeca, što ga uvodi u niz čudnih događaja, a sve sa ciljem da spasi svet od uništenja. Da li će u tome i uspeti?

4) Triangle (Trougao) je triler i misterija i treba da se pogleda više puta da bi se bolje razumeo. Melisa Džordž i Majkl Dorman igraju glavne protagoniste u ovom zanimljivom filmskom ostvarenju.

Samohrana majka odlazi na krstarenje sa prijateljima i događaju joj se veoma neobične stvari. Film nam donosi pouku da se sve vraća i plaća. Pogledajte film a zatim i njegovo objašnjenje i sigurno ćete naučiti vredne životne lekcije.

5) Coherence (Koherencija) dešavaju se čudne stvari kada se grupa prijatelja okuplja na večeri i kometa prolazi iznad njih. Film se bavi mogućnošću preklapanja višestrukih realnosti. Zanimljivo je da je snimljen sa minimumom sredstava, slika je nestabilna, i ton se nekada čak gubi, ali i pored toga, privlači pažnju gledalaca. Da li će privući i vašu?

Ukoliko uživate u misterioznim, komplikovanim filovima i nikada vam takvih nije dosta, pogledajte i: Pi, Mr Nobody, Black swan, Vanilla sky, Predestination, Identity.

Autor: Marina Puzić